Update

SP-wethouder Arnhem overleeft motie van wantrouwen

SP-wethouder Gerrie Elfrink heeft maandagavond ternauwernood een motie van wantrouwen overleefd. De motie, die tegen hem was ingediend door vrijwel de voltallige oppositie, werd verworpen met 17 tegen 20 stemmen. De motie kwam in stemming aan het einde van een debat over de negatieve bestuurscultuur in Arnhem.

Burgemeester Marcouch (rechts) luistert naar SP-wethouder Elfrink. Beeld ANP

Elfrink ligt al enige tijd onder vuur vanwege zijn als bruusk ervaren bestuursstijl. Tegenstanders omschrijven hem als een straatvechter. De SP-wethouder bood tijdens debat nog wel zijn excuses aan als hij anderen zou hebben gekwetst met zijn gedrag. Oppositiepartijen PvdA, VVD, GroenLinks, Arnhem Centraal en Christen Unie vonden dat niet genoeg. Zij hebben er te weinig vertrouwen in dat Elfrink echt bereid is zijn eigen gedrag te veranderen om die bestuurscultuur te verbeteren.

PvdA-fractievoorzitter Martien Louwers vond dat Elfrink tijdens het debat de hand te weinig in eigen boezem stak. Volgens de VVD is Elfrink niet geloofwaardig meer. 'De rek is eruit', aldus Lea Manders van Arnhem Centraal. De motie haalde net te weinig stemmen om Elfrink weg te sturen. De SP-wethouder werd gesteund door de collegepartijen SP, D66 en CDA en een raadslid van Verenigd Arnhem.

De oppositie had om het debat van maandag gevraagd naar aanleiding van een recent verschenen rapport van bestuurskundige Paul Frissen waarin een inktzwart beeld werd geschetst van de Arnhemse bestuurscultuur. Daarin zou regelmatig sprake zijn van intimidatie, schoffering, minachting en grof taalgebruik.

De raad debatteerde drie weken geleden over het rapport. Het college reageerde vorige week met een brief waarin het aanbod werd gedaan om via persoonlijke gesprekken met raadsleden tot betere omgangsvormen te komen. De oppositiepartijen in de raad vonden dat aanbod te mager.

PvdA, VVD, GroenLinks, ChristenUnie en Arnhem Centraal vroegen maandag om een 'persoonlijke reflectie' van de wethouders op hun eigen gedrag. 'Het college moet erkennen dat er een probleem is voor we aan een oplossing kunnen gaan werken', zei PvdA-fractievoorzitter Martien Louwers. 'Wij verwachten excuses', aldus Leo de Groot, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. 'Zo simpel is het.'

Straatvechter

Arnhem wordt geregeerd door een minderheidscollege van SP, D66 en CDA. Daarin maken twee sterke wethouders van de twee grootste partijen (SP en D66) de dienst uit, volgens het rapport. De eerste van die twee die maandag aan het woord kwam, SP-wethouder Gerrie Elfrink, was gedeeltelijk bereid schuld te erkennen.

Elfrink noemde zichzelf een gedreven en resultaatgericht politicus. 'Het kan best zijn dat ik daarbij af en toe over iemands tenen ben gereden. Als ik daarmee iemand gekwetst heb, dan wil ik daar graag mijn excuses voor aanbieden', aldus Elfrink.

D66-wethouder Martijn Leisink, die in het rapport wordt genoemd als iemand die altijd zijn gelijk wil halen, zei geschrokken te zijn van de beelden die in het rapport worden opgeroepen. Volgens Leisink bereidt hij zich altijd goed voor op debatten en probeert hij zijn voorstellen zo goed mogelijk met feiten te onderbouwen.

Bedreigd

'Dat komt op anderen misschien overweldigend of intimiderend over', gaf Leisink toe. 'Als mensen zich daardoor bedreigd voelen, dan bied ik daarvoor mijn verontschuldigingen aan.'

Namens het hele college benadrukte D66-wethouder Ron König dat het aanbod van het college om in gesprek te gaan met de raad nog steeds staat. 'Wij denken dat de samenwerking beter kan en willen daar serieus met u over in gesprek.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden