SP Utrecht boos over 'nieuw' asbest

Dat er ook op een tweede flat in de Utrechtse 'asbestwijk' Kanaleneiland een dakrand gevuld met gevaarlijk asbest is aangetroffen, was al op 30 augustus bekend. Desondanks lichtte woningcorporatie Mitros de bewoners van die flat daar pas deze week over in.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Ook is geadviseerd veiligheidsonderzoek naar de tweede dakrand met asbest nog niet uitgevoerd, terwijl een ingehuurd onderzoeksbureau wel aanraadde om dat op korte termijn te doen.

Dat blijkt uit rapporten over de Utrechtse asbestaffaire, die pas deze week openbaar zijn gemaakt. De plaatselijke SP-fractie heeft er donderdag vragen over gesteld aan het stadsbestuur.

Sloopwerkzaamheden
De bewoners van huizen in vier straten in Kanaleneiland moesten eind juli hun woning uit omdat bij sloopwerkzaamheden een met asbest gevulde dakrand was doorgezaagd. Daardoor dwarrelden asbestdeeltjes rond. Ondertussen is iedereen weer thuis, behalve de bewoners van de flat met de doorgezaagde dakrand.

Mitros meldde deze week dat er nog zo'n dakrand is aangetroffen op een andere flat, maar dat die geen gevaar opleverde voor de volksgezondheid, omdat de dakrand nog onaangeroerd is. De onderzoekers stellen echter in het rapport van augustus dat er een open verbinding is tussen de dakrand en balkonkasten en dat het nodig is om vrij snel te onderzoeken of daardoor asbestdeeltjes zijn vrijgekomen.

De SP wil weten wanneer het aanbevolen onderzoek nu gaat gebeuren. Ook willen verschillende politieke partijen weten waarom Mitros het rapport maandenlang heeft achtergehouden en of het college er wel eerder weet van had. De corporatie kon daar zelf donderdag niets over zeggen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden