Nieuwspartijpolitiek

SP schuift Eindhovens raadslid Jannie Visscher naar voren als nieuwe partijvoorzitter

De SP draagt het Eindhovense raadslid Jannie Visscher voor als nieuwe voorzitter van de partij. Dat maakte het bestuur van de SP vrijdag bekend. Visscher (57), die eerder wethouder was in Eindhoven en Groningen, heeft daarmee de beste papieren om de vertrekkende Ron Meyer op te volgen.

Jannie Visscher.Beeld .

Met Visscher kiest het bestuur voor een voor het grote publiek onbekende naam met ruime bestuurlijke ervaring: de geboren Overijsselaar was twaalf jaar lang wethouder. Ook stond ze op plek twee van de SP-kandidatenlijst  voor de Europese Parlementsverkiezingen van dit jaar, waarbij de partij geen enkele zetel wist te behalen.

Binnen de SP wordt veel verwacht van de komst van een nieuwe voorzitter, die naar men hoopt kan breken met de neerwaartse spiraal van de partij en tevens de ernstig verdeelde partijleden weer bij elkaar kan brengen. De afgelopen verkiezingscampagne (met het gewraakte Hans Brusselmans-filmpje) heeft de al bestaande tweedeling verdiept. Tegenover de volgers van de partijlijn, die Brussel als grote tegenstander zien en een strenger immigratiebeleid bepleiten, staat een grote minderheid die meent dat de SP afglijdt tot een ‘PVV-light’ of die in ieder geval de toon te hard vindt.

De positie van voorzitter is bij de socialisten traditioneel sterker dan bij andere partijen, wat ruimte geeft om de koers mede te bepalen: zo drukte vertrekkend voorzitter Meyer een stevig stempel op de agenda van de socialisten. Zijn positie werd onhoudbaar na de Europese sof en de eveneens dramatisch verlopen provincialestatenverkiezingen.

De leiderschapskwaliteiten van Visscher staan buiten kijf, stelt voorzitter van de selectiecommissie Bastiaan van Apeldoorn in een persbericht. ‘Wij hebben alle vertrouwen in Jannie als voorzitter. Ze is wat ons betreft zonder enige twijfel de juiste vrouw op de juiste plaats. Niet alleen vanwege haar ruime ervaring in de partij, als wethouder en als raadslid, maar ook vanwege haar gedrevenheid en haar rustige, nuchtere en no-nonsensestijl.’

Andere kandidaten

Ook voor de rest van het nieuwe partijbestuur dragen de huidige bestuurders kandidaten voor. Bekende namen zijn wethouder in Amsterdam Laurens Ivens en het Tweede Kamerlid Bart van Kent. Als algemeen secretaris denkt de partij aan Arnout Hoekstra, die als lijsttrekker van de Europese verkiezingen geen potten brak.

Dat Visschers echt de nieuwe voorzitter wordt, is allerminst zeker: de niet-voorgedragen kandidaten kunnen zich tot 22 oktober uit de race terugtrekken. Daarna gaan de stembussen open in de lokale afdelingen. Met de tweedeling binnen de SP kan dat vuurwerk opleveren, zoals de strijd tussen Meyer en zijn opponent Sharon Gesthuizen vier jaar geleden ook niet onopgemerkt voorbijging. Patrick van Lunteren, voormalig wethouder van Breda, meldde vrijdag al dat hij van plan is het tegen Visscher op te nemen. 

Lokale SP-afdelingen kiezen daarna tussen 13 en 23 november hun nieuwe voorzitter. Op het partijcongres in december wordt bekendgemaakt wie de SP twee jaar mag leiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden