nieuwsSocialistische Partij

SP schort geldstroom naar jongerenafdeling op: koersconflict verdiept zich snel

Het conflict tussen de SP en de eigen jongerenbeweging Rood verdiept zich snel. In reactie op de verkiezing van een geroyeerd SP-lid tot Rood-voorzitter, schort de SP de geldstroom naar de jongeren voorlopig op. ‘Wij kunnen op dit moment niet langer de verantwoordelijkheid dragen voor Rood’, schrijft het SP-bestuur aan de leden.

Raoul du Pré
Partijleider Lilian Marijnissen eerder dit jaar bij haar herverkiezing tot partijvoorzitter.  Beeld ANP - Remko de Waal
Partijleider Lilian Marijnissen eerder dit jaar bij haar herverkiezing tot partijvoorzitter.Beeld ANP - Remko de Waal

De moederpartij legt ook alle administratieve, personele en facilitaire ondersteuning aan de jongeren stil. Het is de volgende stap in het conflict dat zich ontrolt, sinds Olaf Kemerink zondag met een overgrote meerderheid van de stemmen tot voorzitter van Rood werd gekozen. Kemerink was met vier andere leden onlangs juist uit de SP gezet omdat zij als ‘geradicaliseerde zolderkamercommunisten’ een gewelddadige revolutie op communistische leest zouden bepleiten. De jongeren zelf ontkennen dit ten stelligste.

Formeel voerde de SP aan dat de vijf onderdeel zijn van het ‘Communistisch Platform’ en het ‘Marxistisch Forum’, twee radicaal-linkse bewegingen die binnen ROOD ook enige steun genieten. Volgens de SP zijn het Communistisch Platform en het Marxistisch Forum aparte politieke partijen. Dubbel lidmaatschap is verboden binnen de SP. Daarom moesten de vijf volgens de partij vertrekken.

‘Heksenjacht’

Dat weerhield de jongeren er niet van Kemerink zondag op het schild te hijsen. Rood ziet het Communistisch Platform en het Marxistisch Forum als stromingen binnen de SP en wil zich niet door de moederpartij laten voorschrijven wat wel en niet mag. Ook wijzen de jongeren erop dat de geroyeerde leden in beroep zijn gegaan tegen hun gedwongen vertrek. Binnen de SP gaat een petitie rond tegen de ‘heksenjacht’ op de geroyeerde leden. Die is inmiddels ruim 600 keer ondertekend.

Het praktische gevolg van het conflict is vooralsnog dat Rood nu wordt geleid door een voorzitter die geen SP-lid meer is. Dat is onbestaanbaar, schrijft het SP-bestuur in een verklaring. ‘Rood is een jongerenorganisatie die sinds haar oprichting direct aan de SP is verbonden. Deze werkwijze is in het verleden op zorgvuldige wijze tot stand gekomen en we betreuren het dat de huidige vereniging Rood dit doorbreekt.’

Op de achtergrond speelt een bredere koersdiscussie binnen de SP. Partijleider Lilian Marijnissen vaart een gematigde koers en denkt hardop na over regeringsdeelname (met bijbehorende compromissen). Anderen in de partij, waaronder veel jongeren, denken dat de electorale neergang alleen kan worden gestopt met een radicalere en activistischer koers. De SP-top benadrukte dinsdag in gesprek te willen blijven met Rood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden