Politieke nieuwsbriefDagkoersen

SP onderzoekt Limburgse revolte binnen eigen partij

SP-voorzitter Ron Meyer op een partijcongres.Beeld ANP

Goedemiddag. De SP onderzoekt waarom afdelingen van de partij in Limburg kort na elkaar in opstand komen tegen het partijbestuur, terwijl in Den Haag de mogelijke terugkeer van Nederlandse jihadstrijders de gemoederen blijft bezighouden.

Hier zijn uw Dagkoersen. Ontvangt u deze politieke nieuwsbrief liever iedere dag  in uw mailbox? Regel het hier. Gratis!

Beeld de Volkskrant

ONDERZOEK VAN DE DAG
SP-bonje in Limburg

‘Duidelijk is dat in Limburg iets goed is misgegaan.’

 Aan het woord is persvoorlichter Marc Smits van de SP, de partij die afgelopen zaterdag opnieuw volksvertegenwoordigers verloor aan een intern conflict over de te volgen koers. Drie gemeenteraadsleden uit Venray stapten op uit onvrede over de dominantie van de landelijk partijtop en de vrij harde, antikapitalistische lijn die deze top wil voeren.

Het vertrek van de raadsleden volgt kort op een andere Limburgse revolte. Eind april stapten vijf SP-Statenleden en gedeputeerde Daan Prevoo op omdat ze hard met de landelijke leiding botsten. 

Prevoo verklaarde dat partijvoorzitter Ron Meyer hem onder druk had gezet coalitieafspraken te schenden. Een provincieplan voor negen windturbines bij Venlo, met daaronder de handtekening van Prevoo, zou slecht liggen bij de lokale SP-achterban. Meyer weersprak die lezing, maar de breuk was een feit.

De partij onderzoekt nu wat er bij de Limburgse afdelingen precies is misgegaan, zegt SP-voorlichter Smits. De focus ligt daarbij op het conflict in de Provinciale Staten, een wond die al een paar weken doorettert in de media. 

De SP is er dan ook alles aan gelegen om nieuwe breuken te voorkomen. De partij ontkent echter dat er een inhoudelijk conflict over de te volgen koers bestaat. Volgens de SP-leiding staan nagenoeg alle socialistische neuzen dezelfde kant op en bevestigen de uitzonderingen die regel.

Toch heeft geen andere gevestigde politieke partij heeft zoveel weglopers als de SP. Verslaggever Yvonne Hofs noteerde vandaag dat in de gemeenteraadsperiode 2014-2018 de SP ruim een kwart van zijn lokale volksvertegenwoordigers verloor, vaak vanwege een meningsverschil over de partijkoers. 

Meyer, SP-voorzitter sinds 2015, legt de nadruk op actievoeren en flyeren in de wijk, iets wat volgens een deel van de actieve SP-leden ten koste gaat van het goed besturen van gemeentes en provincies.

Van een tegenstelling tussen ‘straat’ en ‘staat’ wil voormalig vakbondsman Meyer zelf niets weten. ‘Dat gaat bij ons hand in hand.’ 

DEBAT VAN DE DAG
Nederlandse jihadstrijders

De terugkeer van Syriëgangers blijft Kamer en kabinet voorlopig bezighouden. Vorige week vrijdag werd bekend dat twee Syriëgangers, die voor hun deelname aan IS al in Turkije veroordeeld werden, terug mogen keren naar Nederland. 

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje vroeg PVV-Kamerlid Machiel de Graaf of die terugkeer tegengehouden kan worden, desnoods door hun Nederlandse nationaliteit af te pakken. ‘Waarom houdt het kabinet deze terroristen niet buiten de Nederlandse grens?’

Het antwoord kwam van minister Ollongren, die haar collega Ferdinand Grapperhaus van Veiligheid en Justitie verving. Grapperhaus kwam vorige week in de problemen toen hij bij Pauw suggereerde dat hij kinderen van jihadstrijders wilde terugnemen. Daarmee ging hij lijnrecht tegen het kabinetsbeleid in en dwong hij zijn eigen ministerie om afstand te nemen van zijn uitspraken.

De justitieminister mag zich nu opnieuw het hoofd breken over de twee Syriëgangers in Turkije. Het kabinet lijkt voorlopig weinig te kunnen doen tegen hun terugkeer. ‘Het is nu aan het Openbaar Ministerie om de veroordeling in Turkije te beoordelen. Pas daarna kan er over het Nederlanderschap geoordeeld worden’, zei Ollongren tijdens het vragenuurtje.

Maar de Kamer wil de mogelijkheid om de paspoorten van de mannen in te trekken graag onmiddellijk onderzoeken. ‘Dit delict is voldoende om het Nederlanderschap in te trekken’, zei VVD-Kamerlid Arno Rutte. Een meerderheid van de Kamer wil deze week nog een brief van minister Grapperhaus waarin hij uitlegt wat de mogelijkheden zijn om het Nederlanderschap in te trekken.

BOEK VAN DE DAG
Het leven van Thorbecke

Een intellectuele reus, een onbuigzame vechtersbaas en de aartsvader van onze democratie: Johan Rudolf Thorbecke was het allemaal. In zijn nieuwe boek Thorbecke wil het: biografie van een staatsman schrijft hoogleraar politieke geschiedenis Remieg Aerts pakkend over de man die in 1848 de Nederlandse Grondwet schreef en daarmee een einde maakte aan de standenstaat. 

Later vandaag presenteert Aerts zijn boek in de Oude Zaal van de Tweede Kamer, de plek waar Thorbecke honderdvijftig jaar geleden zelf stond te debatteren.

PETITIE VAN DE DAG
De Vlissingse Verhuizing

De marinierskazerne die van Doorn naar het ‘verre’ Vlissingen moet verhuizen? Niet als het aan Miriam Appels ligt. De inwoner van Driebergen, dat naast het Utrechtse Doorn ligt, haalde 13 duizend handtekeningen op in een protest tegen de verhuizing waar ook zoveel mariniers tegenop zien. 

De Kamercommissie voor Defensie nam de duizenden handtekeningen van Appels vanmiddag in ontvangst. ‘De kazerne hoort hier’, legde ze haar actie eerder uit aan de Zeeuwse krant PZC. ‘Daarvan moeten ze afblijven.’

Miriam Appels biedt haar petitie aan.Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden