SP nu ook in peiling De Hond groter dan VVD

Ook in de nieuwe peiling van Maurice de Hond is de SP de derde partij van Nederland geworden. Volgens de peiling van De Hond zou de SP 23 zetels halen, één meer dan de VVD....

ANP

De 23 zetels voor de SP zijn er drie meer dan vorige week en 14 meer dan nu in de Kamer. De VVD zou met 22 zetels een verlies van zes zetels lijden in vergelijking met de verkiezingen van 2003.

De nieuwe peiling van De Hond bevestigt ook de trend dat het gat tussen CDA en PvdA groter wordt. Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn, zou het CDA volgens De Hond 43 zetels halen, de PvdA 36.

Afgelopen week stond het CDA nog op 44 zetels in de peiling, de PvdA op 38. Voor beide partijen betekent de peiling van zaterdag een verlies in vergelijking met het zetelaantal nu in het parlement. De christendemocraten hebben nu 44 zetels, de sociaaldemocraten 42. Vrijdag bleek al uit de peiling van Interview/NSS dat het CDA afstand neemt.

De peiling vertoont verder weinig wijzigingen in vergelijking met de laatste peilingen. Alleen de ChristenUnie maakt een sprongetje naar 7 zetels. Dat waren er afgelopen week nog 5, terwijl de partij nu 3 zetels heeft in het parlement. De Partij voor de Vrijheid staat op 6, net als GroenLinks. D66, de SGP en EénNL staan op 2, de Partij voor de Dieren op 1.

In het onderzoek van De Hond geeft nog steeds 45 procent van de kiezers aan niet zeker te weten wat op 22 november te stemmen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden