SP Limburg verliest gedeputeerde en vijf statenleden

Een vertrouwensbreuk in de SP Limburg heeft geleid tot het opstappen van vijf van de acht socialistische Statenleden. Als gevolg daarvan heeft ook SP-gedeputeerde Daan Prevoo vrijdag per direct zijn ontslag ingediend bij de commissaris van de koning. 

Gedeputeerde Staten van Limburg. Derde van rechts is SP’er Daan Prevoo.Beeld Provincie Limburg

Volgens de vijf opgestapte Statenleden drijft de SP steeds verder af van de ‘eerder ingezette koers om meer bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen’, zo laten ze in een verklaring weten. ‘Daardoor zijn de verhoudingen met de partij steeds verder op scherp komen te staan. Ons vertrouwen in de partij is daardoor helemaal weg en de situatie is niet langer houdbaar.’

De vijf is ‘op meerdere momenten duidelijk geworden dat er vanuit de partij onvoldoende vertrouwen is in de koers en aanpak van de fractie. Ook heeft de partij veel te weinig oog voor wat wij doen en geen waardering voor de behaalde resultaten.’

De vijf opgestapte leden zeggen hun lidmaatschap van de SP op. Een van hen gaat als onafhankelijke eenmansfractie verder, de andere vier stappen uit de Limburgse politiek. De drie overige Statenleden van de SP blijven wel gewoon aan.

Onderhuids lijkt mee te spelen dat de SP een nieuwe toon zoekt. De partij is bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart fors afgestraft in de gemeenten waar ze in de afgelopen vier jaar heeft meebestuurd. Afgelopen najaar kreeg een aantal lokale SP-afdelingen al van het landelijke bestuur te horen dat ze niet mochten meedoen aan de verkiezingen van maart volgend jaar. Onder andere in Hoorn, Rijswijk en Deventer zouden de afdelingen te weinig zichtbaar op straat zijn en te weinig activistisch optreden.

‘Niet langer onafhankelijk’

Als gevolg van het vertrek van vijf van de acht Statenleden stapt ook SP-gedeputeerde Daan Prevoo op. Hij zegt niet langer ‘onafhankelijk, betrouwbaar en zorgvuldig de belangen van de provincie Limburg, de hier aanwezige organisaties en al haar inwoners’ te kunnen behartigen.

Prevoo in zijn verklaring: ‘Veranderingen binnen mijn partij zorgen ervoor dat er onvoldoende vertrouwen is tussen een deel van de Statenfractie en de partij, waardoor het onvermijdelijk is geworden dat ik hierdoor de afspraken en besluiten van het college van Gedeputeerde Staten niet kan nakomen en opdrachten van Provinciale Staten niet kan uitvoeren, zonder dat daarbij de onafhankelijkheid en integriteit van mij als bestuurder in het geding komt.’ 

Het is niet duidelijk of Marleen van Rijnsbergen, de tweede SP-gedeputeerde, wel zal aanblijven. De SP bestuurt de provincie Limburg samen met CDA, VVD, D66 en PvdA.

Gedeputeerde Staten ‘respecteren maar betreuren’ het vertrek van Prevoo, zo heeft het college vrijdag in een verklaring laten weten. GS zal ‘binnen afzienbare tijd bezien wat de consequenties hiervan worden en wat deze stappen voor de werkzaamheden betekenen’.

Dit schreven we eerder over de SP

Ron Meyer: 'Wie met de rug naar onze samenleving staat, heeft een probleem met de SP'

Ron Meyer wil door als voorzitter van de Socialistische Partij. In januari is hij de enige kandidaat. Over Jan Marijnissen, de interne strijd en zijn koers. 'Niet in een neoliberaal kabinet willen, dat is juist wel je verantwoordelijkheid nemen.'

Lilian Marijnissen, in alles een kind van de partij en een vanzelfsprekende leider van de SP

De nieuwe SP-factievoorzitter Lilian Marijnissen is in alles een kind van de partij. Nu moet de 'geboren leider' de SP naar nieuwe hoogten opstuwen. En haar vader doen vergeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden