SP-leider Tobback schuift schuld in Agusta-zaak af

De Vlaamse socialisten vermoeden dat hun vroeger kaderlid Luc Wallyn en de advocaat Alfons-Hendrik Puelinckx de naam van de SP misbruikt hebben voor hun eigen gewin....

JOS KLAASSEN

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

Wallyn en Puelinckx verzetten zich ertegen dat de Luikse justitie - zij leidt het onderzoek in het Agusta-schandaal - inzage krijgt in hun bankrekening in Zürich. 'Vanwaar dit verzet, als alle geld van die rekening al bij de SP terecht zou zijn gekomen?' vroeg Tobback.

De SP-leider zei het gevoel te hebben, dat 'de naam van de SP is misbruikt'. Het partijbureau publiceerde intussen een persverklaring met deze tekst: 'Het partijbureau vreest dat het vertrouwen en de goede naam van de partij, haar mandatarissen en medewerkers op schaamteloze wijze werd gebruikt en misbruikt tegenover ambtenaren en bedrijven in binnen- en buitenland.' Wallyn en Puelinckx zouden dus onder het mom, dat ze namens de SP optraden, voor eigen zak gewerkt hebben.

Tobback gelooft dat er op de bewuste Zwitserse bankrekening nog andere bedragen staan dan de ruim 2,7 miljoen gulden die naar de SP zijn gevloeid. Tobback, gesteund door het partijbureau, kondigde aan dat zijn partij er bij de Zwitserse justitie op gaat aandringen het bankgeheim opzij te schuiven.

De SP-voorzitter sprak gisteren de hoop uit dat de Zwitserse justitie aan het verzoek van de Vlaamse socialisten zal voldoen. Want nu werkt het bankgeheim 'in het nadeel van de goede naam van mensen elders in de wereld.'

Tobback: 'Wij zijn beklad en door het slijk gesleurd. We hebben er alle belang bij dat die rekening open gaat.' De Luikse justitie weet dat die rekening bestaat, want zij kreeg onlangs inzage in de schriftelijke overeenkomst tussen Agusta, Puelinckx en Wallyn over het smeergeld, waarin stond dat de Belgen een rekening moesten openen in Zürich.

Volgens Tobback is zijn partij, de SP, het slachtoffer geworden van 'misbruik van vertrouwen'. In zekere zin nam hij maandag ook Etienne Mangé, voormalig financieel expert van de SP in bescherming. Mangé heeft vorige week bekend dat hij de ruim 2,7 miljoen gulden van Agusta voor de SP geaccepteerd, hoewel het partijbureau het geweld geweigerd had. Ook hij zit in Luik in voorlopige hechtenis.

Tobback zei maandag dat Mangé zich 'voor een groot deel heeft laten misbruiken'. Hij zou volgens de SP niet in een komplot met Wallyn en Puelinckx zitten om op naam van de SP ten eigen bate zaken te doen. De socialistische voorman kondigde aan dat een erkende accountant de PS gaat doorlichten. Tobback: 'Er is immers twijfel over de juistheid van onze rekeningen.' De financiële situatie van de SP wordt thans volledig in kaart gebracht.

Zondag had de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Frank Vandenbroucke (SP) in het BRTN-program 'De Zevende Dag' aangekondigd dat hij de justitie 'nog meer informatie' wil verstrekken over de financiering aan de SP. Louis Tobback zei maandag dat van Vandenbroucke geen spectaculaire informatie verwacht moet worden. Vandenbroucke is maandag al verhoord door raadsheer Fischer van het Hof van Cassatie. Ministers kunnen alleen terechtstaan voor dit Hof.

Bij zijn bezoek aan het NAVO-hoofdkwartier maandag in Brussel herhaalde ook de Amerikaanse vice-president Al Gore zijn steun voor Claes. Na het onderhoud verscheen Claes niet met Gore voor de pers, hoewel dat was aangekondigd. 'Hij heeft andere verplichtingen', aldus een woordvoerder. Claes had maandag namelijk een afspraak Fischer van het Hof van Cassatie om verhoord te worden. Claes had daar zelf om gevraagd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden