SP-leider Roemer ontwaakt in een andere wereld

Zo hadden we Emile Roemer nog niet gezien. Aan het eind van de lange dag waarop hij aankondigde dat hij de begrotingsteugels wil laten vieren en Brusselse boetes niet zal betalen, eindigde de SP-leider 's avonds voor de camera van Nieuwsuur. En daar weigerde hij zijn standpunt te herhalen in dezelfde duidelijke woorden ('over my dead body') van die ochtend. Opeens wilde hij het 'niet zo heel erg scherp meer stellen'. Niet meer zo scherp? Sprak hier een SP-leider?

Raoul du Pré
SP Lijsttrekker Emile Roemer schept in Amsterdam het eerste Tomaten-ijsje in een speciale ijsco kraam. Beeld anp
SP Lijsttrekker Emile Roemer schept in Amsterdam het eerste Tomaten-ijsje in een speciale ijsco kraam.Beeld anp

Roemer lachte er even ongemakkelijk bij. Hij had opeens de trekken van een doorgewinterde bestuurder die, geschrokken van de reacties, toch maar wat gas terug nam. Waar was de onverschrokken bravoure van de zelfverzekerde oppositieleider?

Het is slechts een van de signalen dat Roemer na zijn korte zomervakantie is ontwaakt in een andere wereld. Althans in een wereld die heel anders op hem reageert. Voor velen was het lange tijd een volstrekt illusionair perspectief: Roemer in het Torentje. De peilingen wijzen hem al maanden aan als kandidaat-premier, maar zijn politieke tegenstanders gingen er tot voor kort vanuit dat de inzinking nog wel zou komen. Nu daar ruim drie weken voor de verkiezingen niets van is te merken, schrikken vriend en vijand wakker: we moeten niet raar opkijken als de volgende premier Roemer heet.

Tegenwind
En zo is voor Roemer de tijd voorbij van vrijblijvend commentaar vanaf de zijlijn, waar de buitenwereld vaak schouderophalend aan voorbij ging. Elk woord gaat op een goudschaaltje en de tegenwind waait opeens vanuit vele hoeken. 'Roemer ramp voor schatkist', kopte De Telegraaf vrijdag, vergezeld van een foto van minister De Jager die in wanhoop de hand voor zijn ogen slaat.

Duidelijk is ook dat Roemer voor VVD, CDA en D66 vanaf nu de favoriete schietschijf is. Razendsnel schoten ze donderdag toe op Twitter. D66-leider Pechtold spoedde zich speciaal naar Hilversum, niet om het D66-programma uit te venten, maar alleen om te waarschuwen voor het rode gevaar.

Kees Slager, oud-senator voor de SP en auteur van Het geheim van Oss - een geschiedenis van de SP, denkt dat de partij er aan zal moeten wennen. 'Het is een confrontatie met de harde werkelijkheid. Roemer is echt een bedreiging geworden voor zijn concurrenten.'

'Socialistische kandidaat-premier'
Ook over de grens is doorgedrongen dat in Nederland mogelijk iets bijzonders te gebeuren staat: gaan we van rechtsaf opeens helemaal naar links? In de buitenlandse media geldt Roemer officieel als de 'socialistische kandidaat-premier'. Komende zondag, als de SP de campagne aftrapt in Arnhem, zijn cameraploegen uit Duitsland, de Verenigde Staten en Japan present om van de leider zelf te vernemen wat hij met Nederland gaat doen.

Zenuwachtig worden ze daar absoluut niet van in de partijtop, bezweert algemeen secretaris Hans van Heijningen: 'Dit hebben we ingecalculeerd. Natuurlijk! We zijn de te kloppen partij. Het zou wel heel erg naïef zijn om te denken dat we nu niet heel veel over ons heen krijgen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden