SP-fractielid in Brussel begint voor zichzelf

De tweekoppige SP-fractie in het Europarlement in Brussel is uit elkaar gevallen. Kartika Liotard, sinds 2004 europarlementariër voor de socialisten, heeft deze week haar partijlidmaatschap opgezegd na een hoogoplopend conflict met haar fractievoorzitter Dennis de Jong.

Van onze verslaggeefster Kim van Keken

Liotard, die vorig jaar met 32 duizend voorkeurstemmen werd gekozen, gooide niet alleen de handdoek in de ring, ze maakten ook 46 pagina’s mailverkeer tussen haar, De Jong en het partijbestuur in Nederland openbaar. Daaruit blijkt dat het al een jaar niet botert tussen de SP’ers in Brussel.

Getreiter

‘Dennis heeft mij zojuist te kennen gegeven dat hij me niet meer wil spreken’, schreef ze vorig jaar juli in een mail naar het partijbestuur. Het conflict zou onder meer gaan over de werkverdeling (wie mag welk onderwerp behandelen) en het aanstellen van ondersteunend personeel voor de SP-fractie in Europa. Volgens Liotard is er geruime tijd sprake van ‘getreiter’ en zelfs van ‘fysieke intimidatie’.

De afvallige SP’er zegt verder te gaan als onafhankelijke fractie in het Europees Parlement. Daarmee verliezen de socialisten 1 zetel. Het vertrek van Liotard ligt de SP, zo vlak voor de verkiezingen in Nederland, zwaar op de maag. Partijleider Emile Roemer zei dinsdag in het programma NOVA Politiek haar te willen behouden voor de SP.

Lijmpoging

Hans van Heijningen, algemeen secretaris van de partij, wil nog lijmpoging ondernemen. Vanaf het begin was hij betrokken bij ‘de ingewikkelde werkverhoudingen’ tussen de twee europarlementariërs. Het lukte hem tot nu toe niet een oplossing te vinden die ‘beide betrokkenen recht doet’. Onlangs was Van Heijningen nog in Brussel. ‘Daar heb ik twee uur een constructief gesprek met Liotard gehad.’

Daar werd afgesproken dat er na de verkiezingen, een definitieve oplossing worden gezocht. Hij begrijpt niet wat de europarlementariër heeft bewogen nu, zo vlak voor de verkiezingen, vertrekt. ‘Ja, het komt op een ongelukkig moment.’

Beeld uit campagnespot van de SP. (YouTube) Beeld
Beeld uit campagnespot van de SP. (YouTube)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden