SP-fractie blijft intact na strafexpeditie tegen anonieme klagers

Na afloop van een crisisberaad verzekerde Roemer dat de SP-fractie intact bleef. Enkele anonieme SP'ers spuiden woensdag in het AD kritiek op leider Emile Roemer. De partijtop ontstak in woede en ontketende een strafexpeditie naar de anonieme klagers. Voor het eind van de dag moesten alle veertien Kamerleden op het matje komen bij de fractievoorzitter.

SP-voorman Emile Roemer reageert in de Tweede Kamer over de kritiek op zijn optreden in het AD. Beeld anp

De verwijten waren dan ook niet mals. 'Roemer kan nog geen fractie leiden, laat staan een land', beweerde een Kamerlid in de krant. Onvrede was er ook over partijvoorzitter Ron Meyer die 'vriendjes' op de kandidatenlijst zou hebben gezet en te veel zou focussen op zorg als verkiezingsthema.

Kritiek uiten is een relatief nieuw fenomeen in de SP. Intern gaat het al stroef, maar in de krant is het een doodzonde. Anoniem bovendien, dat is van een achterbaksheid waar de partij niet van is gediend. 'Wat is dit voor een laffe bedoening', reageerde Roemer. 'Dit is geen stijl die bij de SP past.'

Trouwe trawanten schaarden zich om hem heen, de vuisten geheven naar de buitenwereld, de ogen op elkaar gericht. Wie was het? Alle Kamerleden ontkenden. Fractiesecretaris Ronald van Raak: 'Dit is een achterhoedegevecht van mensen die niet op lijsten komen en daar een beetje boos over zijn.' Hij had advies voor de klagers: 'Als je het er niet mee eens bent, moet je weggaan.'

Renske Leijten, nummer twee van de partij, beschimpte in elke camera de laffe daad: 'Dit kunnen we niet zo laten gaan. Er moet over gesproken worden.' Partijvoorzitter Meyer noemde het 'PvdA-streken', verwijzend naar de lange sociaaldemocratische traditie van publiek dan wel anoniem zagen aan stoelpoten. Kamerleden Karabulut, Van Nispen, Van Bommel, Ulenbelt, stuk voor stuk betreurden ze het krantenartikel. Kritiek deel je binnenskamers, was de boodschap.

De dag eindigde in een biechtstoelprocedure met een nog ongewisse uitkomst. Karabulut had er alle begrip voor en zei een goed gesprek te hebben gehad. 'Ik heb altijd goede gesprekken met Emile.'

Ondertussen sluimert de onvrede. Roemer wordt binnen en buiten zijn partij gewaardeerd om zijn betrouwbaarheid. Hij staat te boek, ook bij kiezerspanels, als een eerlijke en vriendelijke man die niet meedoet aan politieke spelletjes. Maar het is ook zijn valkuil. Hij mist een harde kant, klinkt het zo nu en dan onder kritische SP-leden. Hij zou niet gehaaid genoeg zijn om het op te nemen tegen sluwe politieke vossen als Mark Rutte en Geert Wilders.

De sceptici zien hun gelijk bevestigd in de peilingen. Die blijven achter, terwijl de SP toch zou moeten profiteren van het diepe virtuele dal waarin de linkse concurrent PvdA zich bevindt. Voorzitter Meyer heeft met het Nationaal Zorgfonds een politieke discussie over de zorg ontketend, maar ook dit laat bij gepeilde kiezers nog geen effect zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden