SP en PvdA: minister moet om verziekte werksfeer ingrijpen bij MIVD

Arrestatie luitenant-kolonel aanleiding tot vragen in Tweede Kamer...

Van onze correspondent Jan Hoedeman

AMSTERDAM De Tweede Kamerfracties van PvdA en SP eisen dat minister Van Middelkoop van Defensie ingrijpt in de verziekte werksfeer bij de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Aanleiding is de arrestatie deze week van een luitenant-kolonel die tot vorig jaar bij de MIVD werkte. Hij werd na anderhalve dag vrijgelaten. Het is een nieuwe episode in een affaire die al twee jaar loopt.

Krista van Velzen (SP) meent dat onder MIVD-directeur generaal-majoor Pieter Cobelens een sterk verziekte sfeer is ontstaan en dat die zijn positie aantast. ‘Er moet worden ingegrepen. Ik wil van minister Van Middelkoop weten hoe hij orde op zaken denkt te stellen.’ Dertien MIVD’ers procederen op dit moment tegen de leiding.

Ton Heerts (PvdA) wil dat binnenkort in de Tweede Kamer het personeelbeleid bij de MIVD aan de orde komt. ‘De verziekte werksfeer staat op de agenda.’

De allerlaatste MIVD-affaire is de arrestatie van de luitenant-kolonel, die in een gespreksverslag vrijmoedig blijk geeft van een diep wantrouwen tegen zijn allerhoogste baas, Cobelens. De Volkskrant beschikt over dit verslag. De man werkte van 1983 tot vorig jaar bij de MIVD en was de superieur van de twee geheim agenten die in 2007 ten onrechte werden beschuldigd van malversaties. Cobelens was ervan overtuigd dat de twee in de fout waren gegaan. Hij werd evenwel meermaals door onderzoekscommissies in het ongelijk gesteld. De geheim agenten zijn gerehabiliteerd.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil alleen kwijt dat een ‘vertegenwoordiger’ van het ministerie van Defensie (waaronder de MIVD valt) tegen de gearresteerde man aangifte heeft gedaan. Hij wordt ervan verdacht zijn geheimhoudingsplicht te hebben geschonden – en niet staatsgeheimen te hebben onthuld, zoals het OM woensdag stelde.

Het tijdstip van zijn aanhouding is opmerkelijk, omdat de publicitaire storm rond de twee geheim agenten net was gaan liggen. Het duo onderhandelt met Defensie over hervatting van hun werk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden