SP en D66: Hennis grijpt te laat in bij ICT-problemen

Volgens oppositiepartijen D66 en SP had minister Jeanine Hennis-Plasschaert eerder moeten ingrijpen om de ICT-problemen op haar ministerie van Defensie onder controle te krijgen. Vandaag werd bekend dat ze vier topambtenaren vervangt vanwege de problematiek.

Minister van Defensie Jeanine Hennis Plasschaert. Beeld anp

Jasper van Dijk (SP) vindt dat er te laat is ingegrepen op het departement. 'ICT is al jaren een drama bij Defensie.' Hij noemt het wel een 'belangrijk gebaar' dat vier topambtenaren worden vervangen. Hij hoopt dat de maatregelen effect sorteren, maar is er niet gerust op.

Het is 'symptomatisch voor de algehele wanorde binnen Defensie', meent Sjoerd Sjoerdsma van D66. Hij vraagt zich af of de minister 'nog wel greep heeft op de problemen bij haar ministerie'. Hennis zal volgens hem de Tweede Kamer moeten overtuigen dat zij de problemen onder controle kan brengen.

Direct ingrijpen noodzakelijk
Hennis heeft ingegrepen om de continuïteit van de ICT-dienstverlening te garanderen. Ze zegt 'niet heel lang' op de hoogte te zijn geweest van de problemen. Het kreeg haar aandacht na storingen eerder dit jaar. Het zal volgens haar een aantal jaren duren om de zaak weer op orde te krijgen. Daar zal een 'pittig bedrag' aan verbonden zijn.

De problemen maken direct ingrijpen noodzakelijk, schreef Hennis eerder op de dag aan de Kamer. Onafhankelijk onderzoek heeft een reeks tekortkomingen aan het licht gebracht. Computers en netwerken zijn verouderd en dreigen uit te vallen. Verder is er geen visie op ICT en is sturing 'versnipperd'. De verhouding tussen managers belast met ICT bij het ministerie is verstoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.