SP dreigt Kamer terug te roepen over 'spookbrief'

SP-Tweede-Kamerlid Van Bommel wil onmiddellijk opheldering van minister Remkes van Binnenlandse Zaken over een vermeende dreigbrief van terreurorganisatie Al Qa'ida aan de Verenigde Naties....

ANP

Ook CDA en VVD willen opheldering. VVD-Kamerlid Wilders beschuldigt partijgenoot Remkes van 'geklungel' en noemt de gang van zaken 'zeer kwalijk'. Remkes liet vorige week weten dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) de brief van Al Qa'ida, waarin de terreurorganisatie zou dreigen met aanslagen in Den Haag en Brussel, in onderzoek had. Inmiddels is gebleken dat de brief niet bestaat.

Tijdens een bijeenkomst van Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie zei Remkes maandagmiddag dat er 'wellicht sprake is geweest van een misverstand over een brief met een ultimatum aan het westen van Bin Laden' en een brief over terreurdreigingen in Nederland en Brussel.

Het EU-overleg in Brussel is overigens niet uitgebreid ingegaan op de brief van Bin Laden. 'Daar is niet expliciet over gesproken', aldus Remkes.

Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken spreekt eveneens van een misverstand. 'Er was een gerucht in journalistieke kring over een brief. Dat gerucht is nagetrokken en de brief blijkt niet te bestaan. Remkes doelde met zijn uitlating op het onderzoek naar het gerucht.' Het is de bedoeling dat in de loop van maandag nog een brief naar de Tweede Kamer gaat over dit onderwerp.

Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken spreekt van een misverstand. 'Er was een gerucht in journalistieke kring over een brief. Dat gerucht is nagetrokken en de brief blijkt niet te bestaan. Remkes doelde met zijn uitlating op het onderzoek naar het gerucht.' Het is de bedoeling dat in de loop van maandag nog een brief naar de Tweede Kamer gaat over dit onderwerp.

Van Bommel neemt de zaak hoog op. 'Het belangrijkste wapen van Al Qa'ida is angst', zegt hij. 'Dat betekent dat de overheid uiterst terughoudend moet zijn in het verspreiden van angstaanjagende berichten, anders speelt ze het terrorisme in de kaart.' Volgens het SP-Kamerlid zou het 'beschamend' zijn als Nederland als EU-voorzitter de bevolking ten onrechte schrik heeft aangejaagd.

VVD'er Wilders vindt dat Remkes had moeten verifiëren of er ook daadwerkelijk sprake was van een brief. 'Remkes heeft heel wat uit te leggen. Maar laten we die uitleg eerst maar eens afwachten, voor we besluiten over het terugroepen van de Kamer van reces.'

Ook CDA-Kamerlid De Pater ziet nog geen reden Remkes op het matje te roepen. Ze wijst erop dat de vermeende brief van Al Qa'ida los staat van de verhoogde paraatheid wegens terroristisch gevaar, die sinds vorige week in Nederland geldt. 'Voor zover ik weet is er naar aanleiding van de brief geen extra actie ondernomen. Remkes heeft ook niet de Tweede Kamer verkeerd ingelicht.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden