Update

SP doet voorstel lager salaris Kamerleden naar Belgisch voorbeeld

De SP-fractie in de Tweede Kamer gaat volgende week een voorstel doen om, net als in België, het salaris van politici te verlagen. Dat heeft Kamerlid Jasper van Dijk (SP) vandaag gezegd in reactie op de Belgische beslissing.

Stemming in de Tweede Kamer. Beeld anp

'De SP is enthousiast over het voorstel van de Belgen', aldus Van Dijk. Volgens hem is het niet meer dan normaal dat Kamerleden en ministers ook naar hun eigen salaris kijken, nu er fors wordt bezuinigd als gevolg van de economische crisis.

Volgende week, als de Kamerleden terug zijn van reces, wil de SP via de voorzitter aan de rest van de Kamer vragen of de tijdgeest vraagt om minder salaris.

De Belgische afgevaardigden reduceren hun salaris met 5 procent. Van Dijk noemt dat een stap in de goede richting. 'Wat de SP betreft mag het salaris fors worden verlaagd. Een eerder voorstel om het salaris met een derde te verlagen, kreeg vooralsnog geen meerderheid. Maar we gaan ervan uit dat andere partijen bij eventuele nieuwe bezuinigingen nu wel naar hun eigen salaris zullen kijken. Nog meer bezuinigen op publieke voorzieningen zoals zorg en onderwijs is in ieder geval veel onverstandiger.'

Een Kamerlid ontvangt nu een schadeloosstelling van ruim 7300 euro per maand. Inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering kwam dat neer op 102.000 euro in 2010.

SP'ers leveren een deel van hun vergoeding in bij hun partij. 'Kamerleden en ministers horen nu bij de 5 procent rijkste Nederlanders', aldus Van Dijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden