SP: Bevrijdingsdag moet vrije dag worden

DEN HAAG (ANP) - De Socialistische Partij (SP) wil dat Bevrijdingsdag een volwaardige nationale feestdag wordt. Nu hebben Nederlanders een keer in de vijf jaar vrij op deze dag. De SP wil dat de bevolking elk jaar een vrije dag heeft op 5 mei. Dit liet SP-Kamerlid Ronald van Raak woensdag weten.

Vanaf 1990 is Bevrijdingsdag een jaarlijkse nationale feestdag geworden, maar werkgevers en werknemers moeten zelf een regeling treffen over het al dan niet vrij zijn. ,,De praktijk is dat dit totaal niet gebeurt. De werkgever bepaalt of het wel of geen betaalde vrije dag is'', zei Van Raak. De SP stelt het plan ,,kort na het reces'' voor aan de Tweede Kamer.

,,Vijf mei is onze belangrijkste nationale feestdag. We doen onze geschiedenis en het belang van onze vrijheid en de democratie te kort door deze dag niet ieder jaar volwaardig te vieren'', aldus het Kamerlid. Van Raak verwacht ,,vrij veel steun'' van de andere partijen.

Vorig jaar bleek uit het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2006 dat 78 procent van de bevolking de viering van Bevrijdingsdag belangrijk vindt. Voor de Herdenkingsdag op 4 mei lag dat percentage nog 2 procent hoger. Het onderzoek was gedaan in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden