SP bekijkt vergoeding eigen politici

AMSTERDAM - De SP onderzoekt of de afdrachtregeling voor de eigen politici kan worden versoepeld. Die regeling, die bepaalt dat SP-politici een deel van hun vergoeding afstaan aan de partijkas, wekt steeds meer wrevel onder SP-raadsleden. Aan het principe van afdracht wordt niet getornd, zegt landelijk partijsecretaris Hans van Heijningen, 'maar we moeten kijken of het nodig is spelregels aan te passen'.


Het is voor het eerst dat de partijleiding bereid is de vaak bekritiseerde afdrachtregeling onder de loep te nemen. Tijdens het partijcongres in juni 2012 komt de kwestie aan de orde. Van Heijningen erkent dat de regeling meestal de oorzaak ervan is dat SP-raadsleden of Statenleden opstappen. 'Het is een reëel probleem.'


Hij weerspreekt dat het aantal opstappende SP'ers groeiende is.


Vorige maand raakte de SP in Veghel en Den Helder de volledige raadsfractie kwijt. In Veghel pleitte fractieleider Anita Oerlemans vergeefs voor een soepeler afdrachtregeling, waarna zij en haar collega-raadslid naar een andere partij overstapten.


Maandag maakte het Helderse SP-raadslid Rachel Post bekend dat ook zij vertrekt, de twee andere SP'ers hadden zich kort tevoren al bij een andere fractie aangesloten.


'Te gek voor woorden', vindt Van Heijningen die kwestie, waarin volgens hem de afdrachtregeling 'zeker meespeelt'.


Ook in de Tilburgse SP-afdeling is vorige week beroering ontstaan. Fractievoorzitter Veerle Slegers (ook lid van Provinciale Staten) zegt in financiële problemen te raken als de regels niet worden versoepeld. Zij heeft een schuld opgebouwd aan de partij.


In Hilversum keerde ex-wethouder en raadslid Karin Walters de SP de rug toe omdat zij niet kon leven met de strikte afspraken.


De Brabantse SP-gedeputeerde Johan van der Hout spreekt van een 'archaïsche, krampachtige' houding van het partijbestuur als iemand de regeling ter discussie durft te stellen. 'Het principe is prima, we hoeven niet rijk te worden van politiek bedrijven, maar er zit veel hardvochtigheid in de uitvoering.'


Kritiek op de afdrachtregeling gaat bij veel SP'ers met enige schroom gepaard. De angst bestaat als 'graaier' te worden afgeschilderd.


De regeling heeft een ideologische achtergrond: met het verplicht afstaan van een gedeelte van de vergoeding wil de SP baantjesjagers buiten de deur houden en de goedgevulde partijkas onder meer gebruiken voor scholing en (bescheiden) betaling van vrijwilligers die iets voor de partij doen. Afhankelijk van de omvang van de gemeente mogen SP-raadsleden 25 tot 50 procent van de vergoeding houden.


Volgens gedeputeerde Van der Hout bestaat het gevaar dat veel gekwalificeerde, goede mensen niet meer in beeld komen bij de SP vanwege de afdrachtregeling. In Dongen haakte de hele SP-fractie af en bleef vervanging uit.


Juist in Brabant, de thuisprovincie van de SP, laten pleitbezorgers voor een soepelere regeling zich steeds luider horen. Het Veghelse ex-SP-raadslid Anita Oerlemans: 'Ik wilde een enquête onder alle raadsleden houden, maar het bestuur hield dat tegen. Als je kritiek hebt op de hoogte van de vergoeding, zeggen ze gewoon dat je minder tijd in het raadswerk moet steken.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden