Soumaya S. krijgt streng celregime

Terreurverdachte Soumaya S., die vorig week dinsdag werd gearresteerd, is overgeplaatst naar een speciale gevangenisafdeling in Vught. Zij is de eerste vrouw die daar onder hetzelfde sobere en geïsoleerde regime als Mohammed B....

Van onze verslaggeefsters Janny Groen en Annieke Kranenberg

Volgens de raadsman is er geen enkele grond S. net zo te behandelen als de moordenaar van Theo van Gogh, die tot levenslang is veroordeeld. Özdemir vermoedt dat justitie haar onder het zwaarste detentieregime heeft vastgezet met de intentie haar ‘te breken’. Vorige week dinsdag werd zij opgepakt in verband met een wapenvondst in een gemeenschappelijke kelderruimte van een aantal portiekwoningen in Den Haag.

Justitie denkt dat de wapens toebehoorden aan Samir A. en zijn medeverdachten in de Piranhazaak. S., die islamitisch is gehuwd met Hofstadveroordeelde Nouredine el F., logeerde in een van die woningen.

Er is volgens de raadsman geen enkele reden om zijn cliënte in Vught te plaatsen. Als justitie vindt dat zij een ‘acute bedreiging vormt’, waarom hebben zij haar dan niet meteen opgepakt, stelt Özdemir; de wapens werden een week voor haar arrestatie gevonden. Bovendien staat de detentiebehandeling van S. in schril contrast met de ‘vriendelijke bejegening van de rechercheurs’ tijdens haar verhoren vorige week.

S. beriep zich voornamelijk op haar zwijgrecht. Özdemir, die inhoudelijk niet op de zaak kan ingaan, omdat die onder beperkingen is gesteld, meent dat nu wordt geprobeerd haar op deze wijze aan het praten te krijgen.

Soumaya S. zit sinds vrijdag in een ‘kleine, primitieve en ijskoude cel’, aldus de raadsman. Ze mag met niemand contact onderhouden, eenmaal per dag eventjes luchten en twee keer per week douchen. Ook wordt de advocaat belemmerd in het contact zijn cliënte, doordat zij worden gescheiden door een dikke, glazen wand. ‘Je moet schreeuwen om elkaar te kunnen verstaan.’ Hij zegt dat de bewaarders verbaasd reageerden dat er een vrouw op de afdeling vastzit.

De familie van S. heeft de Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden (EORG) ingeschakeld. Volgens Pieter Vleeming van EORG hoort S. niet in Vught. Terreurveroordeelden en -verdachten mogen volgens hem niet zonder meer aan soberder regimes worden blootgesteld. Het ministerie van Justitie geeft geen commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden