Soumaya (22) velde zelf fatwa’s

Haar vader verscheurde haar burka. Hij was bang dat zij aanslagen wilde plegen. De imam noemt haar hoogmoedig. Soumaya S. zat dicht tegen de Hofstad-groep aan, maar staat vandaag alleen voor de rechter....

Soumaya S. was ‘gewoon een gekke meid’, zegt de jonge vrouw, een moslima die S. nog kent uit de tijd dat ze nog niet getrouwd was met een voortvluchtige terreur-verdachte. ‘Ze was een springerig, spontaan kind. Iemand die wel van spanning en sensatie hield. Misschien was ze daarom wel makkelijk te beïnvloeden.’

De jonge vrouw zit in de vrouwenruimte van de gematigde El Islam moskee in Den Haag. Hier kwam Soumaya vroeger ook. Maar zij veranderde, nadat ze in contact was gekomen met de salafistische As Soennah-moskee. Ze radicaliseerde en ging na een bezoek aan Mekka een allesbedekkende burka dragen.

Op 22 juni werd Soumaya S. met Nouredine el F. – met wie ze islamitisch was gehuwd – opgepakt in Amsterdam. Bij haar arrestatie riep zij luidkeels ‘Allah Akbar’ (God is groot). In de rugzak van Nouredine el F. werd een geladen machinepistool gevonden.

De 22-jarige S. wordt nu als medeverdachte beschouwd van verboden wapenbezit met een terroristisch oogmerk. Vandaag staat ze terecht voor de rechtbank in Rotterdam. Alleen, want haar 23-jarige man wordt samen met de Hofstadgroep berecht wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Dat Soumaya van het bestaan van het machinepistool type Agram 2000 op de hoogte was, blijkt uit een ambtsbericht van de AIVD. De inlichtingendienst luisterde drie dagen voor haar aanhouding een telefoongesprek af, waarin Soumaya zegt dat zij met een Agram 2000 rondloopt.

Belastend voor Soumaya is verder een afgeluisterd gesprek tussen haar en haar zus Hanan, die apothekersassistente is in Den Haag. Soumaya vraagt of Hanan adressen kan leveren van beroemde klanten, zoals ‘een hele bekende bruine vrouw, een kankerwijf’, minister van Binnenlandse Zaken Remkes en VVD-leider Van Aartsen.

Hanan bevestigt dat Van Aartsen daar komt, maar geeft zijn adres niet. Later blijkt dat de VVD-politicus helemaal geen klant is, maar dat haar zus dit heeft gezegd om Soumaya zolang mogelijk aan de praat te houden. Hanan probeerde te achterhalen waar haar zus uithing.

Soumaya was eind april weggelopen van huis. Op 6 mei had haar moeder haar als vermist opgegeven. De ouders, gematige moslims, hadden veel moeite met het gedrag van hun dochter. Zo verscheurde haar vader uit frustratie Soumaya’s burka, maar binnen week arriveerde een nieuwe sluier per post. De vader was bang, zo verklaarde hij tegenover de politie, dat zijn dochter een aanslag zou plegen op het Tweede-Kamerlid Hirsi Ali of op Van Aartsen. Volgens ingewijden heeft Soumaya ‘takfir’ op haar vader gedaan. Zij heeft hem ongelovig verklaard, hetgeen zeer ernstig is in de islam.

Soumaya was zoekende, zeggen mensen uit haar omgeving. Imam Fawaz van de radicale As Soennah-moskee wist niet wat hij met haar aan moest. Zij was ‘hoogmoedig’, zegt hij. Ze vaardigde fatwa’s uit, terwijl ze daar niet de kennis voor heeft. De imam heeft haar ook herhaaldelijk gewaarschuwd voor de Hofstadgroep, in zijn ogen ‘verderfzaaiers’.

Voor haar huwelijk met El F. had hij nog lezingen voor haar geschreven, onder andere over Marokkaanse loverboys. Hele slechte jongens zijn dat met een verderfelijke invloed, vindt Fawaz. Of Soumaya ooit iets heeft gedaan met zijn versie, weet de imam niet. Ze heeft hem nog wel een keer gebeld toen ze op de vlucht was met El F., maar uiteindelijk heeft ze zich niets van zijn advies aangetrokken.

Haar ouders zijn blij dat Soumaya vast zit. Ze hopen dat ze tot bezinning komt en alsnog het diploma dokterassistent zal halen. Vooralsnog is dat ijdele hoop. Volgens een verklaring van een medegedetineerde in de Zwolse gevangenis, reageerde Soumaya buitengewoon fel op een tv-fragment met Hirsi Ali. ‘You’re next’, riep ze strijdbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden