Soumaia S. zocht adressen van politici 'zomaar'

Soumaia S., de vrouw van Hofstadgroeplid Nouredine el F., heeft vorige maand geprobeerd de privé-adressen van enkele politici te achterhalen via haar zus die in een apotheek werkt waar enkele politici klant zijn...

Dat blijkt uit het strafdossier tegen de Hofstadgroep, waarin een verslag van de AIVD is opgenomen. De inlichtingendienst heeft het telefoongesprek tussen de zussen op 20 juni afgeluisterd. Twee dagen later werden Soumaia S., haar man Nouredine el F. en haar vriendin Martine van den O. in Amsterdam gearresteerd. Nouredine el F. had een machinepistool bij zich.

In het gesprek drong Soumaia er bij haar zus op aan mensen te noemen die in de Tweede Kamer ‘met die zwarte werken’. Hanah bevestigde dat ze het adres van VVD-leider Van Aartsen had, maar ze gaf het niet.

In de politieverhoren zegt Soumaia over het telefoongesprek met haar zus Hanan dat zij geen geen bijzondere bedoeling had toen ze vroeg naar de privé-adressen van de VVD-politici Hirsi Ali en Van Aartsen. Ze vertelt dat ze er ‘zomaar’ naar vroeg en dat Nouredine er niet van af wist.

Soumaia vertelt ook dat zij niets wist van doorgeladen machinepistool dat haar man bij zich droeg. De AIVD beschikt over andere informatie. Uit een ambtsbericht van de dienst blijkt dat Soumaia drie dagen voor haar aanhouding tijdens een gesprek aangaf met een ‘Agram 2000’ (type machinepistool) rond te lopen.

Nouredine heeft na zijn arrestatie niets tegen de politie verteld, behalve dat hij alleen Allah een verklaring schuldig is. Martine en Soumaia hebben wel gepraat, maar zij zeggen dat zij niets wisten van plannen van Nouredine.

Soumaia zegt wel dat ze vermoedde dat er iets niet klopte, maar over het Hofstadnetwerk mocht zij niets vragen, zegt ze. Dan werd Nouredine boos.

Soumaia S. was erg veranderd na een bezoek aan Mekka. Zij ging extremistische kleding dragen. De vader vond dat verschrikkelijk, verklaart hij tijdens een politieverhoor na de arrestatie van zijn dochter. Hij heeft haar ‘burqa verscheurd en in de prullenbak gegooid’. Dit hielp niet, want na een paar dagen kwam er een postpakket met een nieuwe. ‘Ik weet niet wie deze burqa gestuurd heeft naar Soumaia’, zegt de vader.

Eind april is de 21-jarige Soumaia islamitisch gehuwd met dan voortvluchtige Nouredine el F. Voor de Nederlandse en Marokkaanse wet is zij dan nog getrouwd met een andere man, maar die heeft haar in de zomer van 2004 teruggebracht naar haar moeder, zo blijkt het dossier tegen de Hofstadgroep waartoe El F. wordt gerekend.

Op 6 mei deed de moeder van Soumaia aangifte bij de politie wegens vermissing van haar dochter. Ze kende Nouredine el F. toen slechts vier weken, maar de twee waren onafscheidelijk. Het stel woonde op diverse adressen. In juni vonden ze onderdak bij de Hollandse bekeerlinge Martine van den O. in Den Haag. Soumaia kende Martine, die sinds twee jaar een hoofddoek droeg, van de moskee. In de woonkamer van Martine houdt Nouredine bijeenkomsten, waarin hij praat over de profeet en de koran.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden