Sotsji

Premier Rutte gaat met minister Schippers van Sport én het koninklijk paar naar de Winterspelen in Sotsji. Er gingen stemmen op om in navolging van andere landen een paar onderknuppels te sturen en zo president Poetin tot andere inzichten betreffende de mensenrechten en homoseksualiteit te brengen. Daar wilde de premier niets van weten. Hij vindt de dialoog een beter middel.

Nergens hebben ze zo veel communicatiespecialisten en dat zal de wereld weten ook: dialogen aangaan wordt ons nieuwe handelsmerk. Klinkt goed en kost niks.

Mark Rutte is klaar voor Sotsji: hij had zelfs de medaillespiegel van 2010 al uit zijn hoofd geleerd en is nu bezig met de tussentijden van het wereldrecord op de 5000 meter. Zodat hij Sven eventueel de voorsprong op het schema kan doorgeven, mocht coach Kemkers weer raar gaan doen.

Koning Willem-Alexander is blij. Hij is de enige schaatsliefhebber ter wereld die niet zelf mocht weten of hij naar de Spelen zou gaan, maar gelukkig, het mag. Het is te hopen dat de koning ondanks het late besluit nog voldoende voorbereidingstijd heeft om de topvorm als juicher die hij tijdens vorige Spelen tentoonspreidde te evenaren of verbeteren.

Harry van Bommel van de SP voorzag vrijdag al het rampscenario dat Rutte en de koning straks aan weerszijden van Poetin op een verder lege eretribune zitten. Mocht dat zo zijn, dan kan Rutte in de dweilpauze in elk geval mooi zijn plan ten uitvoer brengen om 'als je die kans hebt' Poetin te onderhouden over 'zaken als lgbt'. Waarbij je trouwens maar moet afwachten of de Russische president weet wat dat betekent en hij niet denkt dat Rutte trek heeft in een sandwich.

Overigens zal de eretribune niet leeg zijn, want de Amerikanen zijn op de creatieve gedachte gekomen om af te reizen zonder president Obama, maar mét drie homoseksuele oud-sporters (tennisster Billie Jean King, ijshockeyster Caitlin Cahow en kunstschaatser Brian Boitano). Dat hadden wij ook kunnen doen, samen met nog meer andere landen, zodat het rond Poetin op de tribune één groot gayfeest was geworden en Sotsji verrassend was uitgeroepen tot de nieuwe Gay Capital of the World.

Maar onze regering houdt de handelsbelangen scherp in de gaten en wanneer de regerings-Fellowship als een roze reuzenvogel gevuld met vrolijke sporthomo's in Sotsji zou landen, doen de Russen mogelijk de gaskraan dicht.

Nederland heeft de handel altijd al voorrang boven alles gegeven, maar lardeerde dat uitgangspunt graag met een morele missie. Dat heette destijds het geheven vingertje van de Hollandse dominee. Het hielp zelden, maar het was goed voor ons zelfbeeld als 'gidsland'. Dat is veranderd: de staat heeft de wereldverbetering afgestoten en geprivatiseerd.

Verzekeraar Menzis, sponsor van voetbalclub Vitesse, eist excuses van de club vanwege het thuislaten van een Israëlische speler voor een trip naar Qatar. In Israël werd de Nederlandse ambassadeur op het matje geroepen omdat pensioenfonds PGGM niet meer wil samenwerken met Israëlische banken. Eerder hadden waterbedrijf Vitens en de ingenieurs van Royal Haskoning zich al uit het land teruggetrokken vanwege de Westbank-politiek. Israël is bij de ambassadeur aan het verkeerde adres, het moet bij Bernard Wientjes zijn.

Gisteren werd bekend dat de protestzone in Sotsji 13 kilometer is verwijderd van de olympische accommodaties. Dat is veel te ver weg en typisch Russisch getreiter. Ik verwacht nog voor de opening van de Spelen een moreel appèl van de schaatssponsors Essent, KPN, TVM, Blink.nl en BAM.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden