Sotheby's A'dam stopt met veilingen

Het veilinghuis Sotheby's stopt met het houden van veilingen in Amsterdam. Een deel van de vijftien man personeel wordt ontslagen. De vestiging in Amsterdam blijft zoeken naar te verkopen werken, maar die zullen voortaan worden geveild in plaatsen als Londen of New York.

HANNEKE DE KLERCK

AMSTERDAM - Ook in Milaan houdt Sotheby's een innamekantoor, maar zal het geen veilingen meer organiseren, maakte de directie in New York vrijdag bekend. In totaal schrapt Sotheby's 23 banen, ongeveer de helft van het totaal. Hoeveel er in Amsterdam verdwijnen wil het bedrijf niet zeggen.

In 2009 reduceerde Sotheby's zijn activiteiten in Amsterdam al sterk. Toen verdwenen 50 van de 65 banen en werd het aantal veilingen ingekrompen tot ongeveer acht per jaar. Het veilinghuis zal het grote pand aan de Boelelaan verlaten en een kleiner kantoor zoeken in Amsterdam.

Sotheby's, dat in Nederland sinds 1972 actief is, richt zich in toenemende mate op de Chinese markt. Volgens directeur Mark Grol zijn niet zozeer bezuinigingen de reden van de inkrimping als wel de wens om een hoger segment van de markt te bedienen en te zijn 'waar de actie is'.

Dat wil zeggen in China, maar ook in Londen of New York. Nu al wordt sommige verkopers aangeraden hun werk niet in Amsterdam te verkopen, maar in Londen omdat daar de meer kapitaalkrachtige kopers zitten. Eind vorig jaar werd het middeleeuwse manuscript De Graal van Rochefoucould uit de Bibliotheca Philosophica Hermetica van de zakenman Joost Ritman in Londen geveild.

Dit jaar organiseerde Sotheby's onder meer de veiling van erfstukken van koningin Juliana. Vorig jaar werden de topstukken uit de Stuyvesant-bedrijfscollectie geveild. Die brachten een recordbedrag van 13,6 miljoen euro op.

Voor Sotheby's is dat geen reden de veilingen in Amsterdam te laten voortbestaan. Het bedrijf verwacht niet dergelijke 'unieke verkopen van collecties van één eigenaar' in de nabije toekomst in Nederland te kunnen herhalen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden