'Sorry, maar zo ziet homohaat eruit'

Hij werd op straat in elkaar geslagen omdat hij gearmd met zijn vriend liep. Bewust zocht hij de publiciteit. Alle media doken op de affaire. Homo's voelen zich niet veilig, zegt hij.

Dankzij de foto rechts op de pagina is Wilfred de Bruijn in een paar dagen tijd een bekendheid geworden in Frankrijk, Nederland en ver daarbuiten. Toen hij woensdagavond ging kijken bij de steundemonstratie voor het stadhuis van Parijs, had hij drie tv-ploegen in zijn kielzog. Donderdagavond wachtte DWDD. Tussendoor zochten alle Franse media hem op.


'Sorry dat ik dit laat zien. Zo ziet homohaat eruit.' Die onderkoelde woorden tikte hij zondagochtend boven zijn geblutste en bebloede hoofd op zijn Facebookpagina. Daarmee bracht hij iets aan het rollen dat tot een lawine zou uitgroeien. Door de foto van De Bruijn (38) is in Frankrijk een debat over homohaat op gang gekomen.


Het gebeurde in de vroege zondagochtend. De Bruijn en Olivier Coudert, zijn Franse partner, liepen gearmd over straat na een feestelijke avond bij vrienden. Zonder waarschuwing werden ze in elkaar geslagen. De Bruijn kwam twintig minuten later bij kennis op een brancard en wist niet wat er gebeurd was. Olivier heeft nog wel een kreet gehoord: 'Kijk, homo's!'


'Ik heb Olivier meteen zondagochtend toen we thuiskwamen van de eerste hulp gevraagd een foto van me te maken', vertelt De Bruijn, vlak voordat hij op het vliegveld naar DWDD stapt. 'Die klootzakken moeten kunnen zien wat ze hebben gedaan, dacht ik. Later die dag belde een vriend die wilde afspreken. Ik wilde me eerst ziek melden, maar vond dat ik dit niet mocht verstoppen.'


Het heeft iets exhibitionistisch, zegt hij verontschuldigend, en het getuigt niet goede smaak. Maar ook: 'Op Facebook zet je doorgaans foto's van je vakantie, of van een geslaagd etentje. Kijk, dit is ook ons leven, wilde ik zeggen. Al had ik geen vermoeden van de dimensie die het zou krijgen.'


Het klimaat ten opzichte van homo's is veranderd, vindt hij. Dat begon na de zomer, toen politici en kerkleiders zich steeds vaker tegen homofilie keerden. De bisschop van Avignon predikte dat homo's indruisten tegen het plan Gods, andere kerkleiders waarschuwden voor homo's die bij kinderen in de buurt kwamen.


De demonstraties tegen het homohuwelijk - de wet die het mogelijk maakt is deze week in de Senaat aangenomen - hebben de homo's nog meer in de verdediging gedrukt. 'Het is niet Frigide Barjot (leidster van het protest, red.) die de tanden uit m'n mond heeft geslagen', zegt De Bruijn. 'Het is niet Jean-François Copé (oppositieleider die protest steunde) die is blijven schoppen terwijl ik op de grond lag. Maar ze zijn medeverantwoordelijk voor een sfeer waarin homo's zich niet veilig voelen.' Volgens belangenorganisaties is de verbale en fysieke agressie tegen homo's het afgelopen kwartaal verdrievoudigd in Frankrijk.


Er was ook steun de afgelopen dagen. Vijfduizend mensen verzamelden zich woensdagavond om te protesteren tegen geweld tegen homo's. De Bruijn is er met bloemen en gejuich ontvangen. 'Het was alsof ik de Elfstedentocht had gewonnen en een rondje mocht maken in de auto van de notaris', zegt hij. 'Het had ook iets genants. Het gaat me om de boodschap, niet om een hype rond m'n kapotgeslagen kop.'


De Bruijn werd ook gebeld door Manuel Valls, minister van Binnenlandse Zaken, die er voor zorgde dat de afdeling moordzaken zich over de zaak buigt. En hij kreeg duizenden steunbetuigingen. Onder andere van Frigide Barjot, die hem verzekerde geweld af te wijzen en graag wilde praten. 'Daar heb ik geen behoefte aan', zegt De Bruijn, die een gebroken oogkas heeft, maar volgende week weer naar zijn werk wil. Hij is bibliothecaris bij stichting Custodia en het Institut Néerlandais.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden