Sorry jongens!

Voor zangeres Angela Groothuizen is het een zegen. Wat vinden andere beroemde betrokkenen van de overgang?

SARA BERKELJONEN AIMÉE KIENE

Angela Groothuizen (53), televisiepresentator en zangeres

'Hoezo is de overgang niet sexy? In Zuid-Europa wordt het gezien als een verlossing, na al die jaren ongesteldheid. Ik ben op mijn 26ste gestopt met de pil, dus kreeg vanaf toen maandelijks het hele prijzenpakket. Ik zie de overgang als een zegen. Het is tijd dat we stoppen vrouwen boven de 40 weg te zetten - dit zijn topjaren. De onzekerheid is achter de rug, ik heb een leuke carrière en een lekkere man. Natuurlijk: ik loop niet meer tegen de muur zoals vroeger. We halen het landelijk gemiddelde niet omhoog. Ook niet omlaag hoor, trouwens.

'Tien jaar geleden merkte ik het voor het eerst: ik kreeg het af en toe warm, mijn ongesteldheid verliep niet meer zo regelmatig als eerst. De ene maand duurt je cyclus 25 dagen, de andere 30. Mijn laatste ongesteldheid is meer dan een jaar geleden. Ik heb nu alleen last met slapen. Vaak word ik wakker om 4 uur 's nachts. Inmiddels drink ik 's avonds geen rode wijn meer en ik kijk geen televisie voor het slapen gaan. Het vervelendst is dat het verval sneller lijkt te gaan. Je huid wordt slapper, het vet gaat ineens rond de buik zitten. Dat is iets hormonaals, weinig aan te doen.

'Je moet in deze fase beter je best doen om in vorm te blijven, maar het moet niet krampachtig worden. Ik ben nu het gezicht van Weight Watchers en ben al 8 tot 10 kilo kwijt. Ik probeer er gewoon wat van te maken. En als ik niet op een naam kan komen, zeg ik: sorry jongens, meisje in de overgang! Bij de televisie werken veel jonge mensen, maar ik denk en hoop dat rimpels weer in de mode komen. Een rijpe perzik is lekkerder dan een harde perzik.'SB

Adelheid Roosen (54), theatermaakster

'Ik was niet voorbereid op de overgang, zoals ik ook niet was voorbereid op mijn eerste menstruatie. Mijn moeder heeft alzheimer, dus ik kon haar toen het begon, vier jaar geleden, niets meer vragen. Van vroeger kan ik me herinneren dat zij, een formele vrouw, tijdens het avondeten ineens haar blouse opengooide en tegen m'n vader zei: het is hier echt véél te warm! Ik was nog geen puber en dacht: grappige gekte. Meer niet.

'Die opvliegers schijn ik in heftige mate te hebben. Op het moment dat ik in slaap val, krijg ik er altijd een serie achter elkaar, wel zeven of acht, een rollercoaster, hartkloppingen. Dat is torture. Dan ben ik weer drie kwartier klaarwakker.

'In vlees heb ik sinds de overgang geen zin meer. Dat is ook iets hormonaals. Ik zag vlees, en dacht ineens: ga weg zeg! Het idee dat ik ooit vlees heb gegeten, vind ik nu bizar. Seksueel is er ook het een en ander veranderd. Vroeger lustte ik er wel pap van, zal ik maar zeggen. Er is een cruciale switch omgegaan. Het verlangen naar seks verdwijnt niet uit je lichaam, maar uit je hoofd. Je vergeet een tijdje het bestaan ervan, je komt gewoon niet meer op het idee.

Zijn mannen dan niet meer interessant? 'Jawel, want de erotiek verdwijnt niet. Ik raakte gefascineerd door zoenen en het maakt me niet uit met wie. Zoenen leidt niet meer tot de daad, maar tot nog meer zoenen. Mijn man is tien jaar ouder. Toen ik in de overgang kwam en dit merkte, zei ik: 'Wij zijn nu in de overgang. Wij gaan dit ding samen oplossen.' Gelukkig hebben we een krachtige en humorvolle relatie.

'Het zit in mijn karakter om te spreken over dingen waar anderen het liever niet over hebben. Een keer kreeg ik tijdens een live televisie-interview een opvlieger. Ik schoot in de verlegenheid en durfde niets te zeggen. Daarna nam ik me voor dat in het vervolg anders te doen. Ik zeg het nu gewoon als ik een opvlieger heb. Heel ontspannend is dat.

'Ik ben niet prikkelbaar, ik huil niet meer dan anders, ik heb geen dag minder gewerkt, maar ik vind één ding lastig: die opvliegers vinden niet alleen plaats in mijn lijf, ze stijgen naar mijn kop. Dan voelt het alsof mijn hersenen koken, ik verlies de controle. Iets neemt me over, gedurende een minuut of vier en ik kan niets doen. Dat is beangstigend. Ik probeer die angst tot een voordeel te keren. Geef je over, Roosen, het leven is niet maakbaar, zeg ik dan tegen mezelf. Hoe sneller ik het accepteer, hoe eerder ik me weer mezelf voel.' SB

Nelli Cooman (49),

voormalig atlete

'Ik ben nog niet in de overgang, maar ik heb het er wel vaak over met mijn gynaecoloog. Een keer per jaar zeg ik: 'Arie, is het al zo ver?' En dan zegt hij: 'Nee.' Maar ik kom in de buurt, natuurlijk, en ik ben erop voorbereid. Mijn moeder is helaas overleden, maar als kind kan ik me herinneren dat ze ineens uitriep: 'Ik heb het warm!' Wij vroegen ons dan af: is mam ziek? Later gingen we er thuis over praten, met mijn vier zussen praat ik er nog steeds over. En met mijn eigen dochters trouwens ook. Als mijn enige broer er is, moet hij gewoon meeluisteren, dan heeft hij pech gehad.

'Het is net als met je menstruatie, het hangt er helemaal van af hoe je ermee omgaat. Je moet jezelf zijn en vooral niet denken dat je niks meer waard bent. Je kunt nog heel sexy zijn voor je man. Dat weet ik van mijn moeder, zij vree ook gewoon door. Alleen: je gaat wat middeltjes gebruiken. Dat is toch geen taboe? Toen mijn moeder 55 was, hebben we nog een string voor haar gekocht. Mooi hè? Bovendien, als je 30 of 40 bent, heb je toch ook niet elke dag seks? Mijn man zegt: 'Als je straks in de overgang bent, ga je zeker een jonge kerel zoeken.'

'Yeah, right, schat', zeg ik dan.

'Ik heb boeken over het onderwerp gelezen, daaruit weet ik dat je hormonen kunt krijgen. Persoonlijk ben ik daar niet zo voor. Iets wordt afgebroken in je lichaam en dat ga je kunstmatig aanvullen. Dat voelt voor mij als tegen de draad in. Maar je hebt zoveel natuurlijke producten. Ik vind dat alle vrouwen in de overgang een spiegel moeten pakken en moeten zeggen: dit ben ik, ik heb mijn kinderen opgevoed, nu is het tijd voor mij. Dat is echt niet onsexy.

'Mijn vriendinnen zeggen soms: ik heb een vlieger. En dan gaan ze een beetje met hun handen waaien. Ik zeg dan: 'Gaat het?' En dan gaan we weer verder.' AK

Yvonne van den Hurk (53), actrice en theatermaakster

'Een vriendin van mij kwam vervroegd in de overgang. Ze kreeg alle verschijnselen: opvliegers, pijn in de botten, ze raakte in een emotionele achtbaan. Dat overviel mij. Mijn moeder had wel-eens een rood hoofd, maar verder wist ik er geen bal van. Zo ben ik op het idee gekomen een voorstelling te maken over de overgang, Hormonologen, onder het motto: een slimme meid is op de overgang voorbereid.

'Voor de voorstelling heb ik tientallen vrouwen geïnterviewd. In die periode ben ik er zelf ook in geraakt, zo kon ik al die verhalen aan den lijve testen. Wat ik vooral wilde doen is: de boel opengooien. Dat we over overgang kunnen praten en lachen, dat het er mag zijn. Die veranderende hormonen hebben zo'n invloed op de fysiek en de psyche, daar moeten we het over hebben. Want het helpt. Als je niet meteen denkt: shit, ik heb reuma, als je elleboog niet goed buigt. Het helpt als je weet dat je niet de enige bent met emotionele uitbarstingen of een lastig seksleven. Het is een fase, net als de puberteit en zwangerschap, alleen wordt over die fases met veel meer eerbied gesproken. Als we er meer over weten, zouden er misschien ook betere middelen voor zijn. Over hormonen wordt zo paniekerig gedaan. Daar krijg je kanker van! Alsof al die stress en ellende gezond zijn. Ik ben met mijn gynaecoloog op zoek gegaan en wat extra hormonen werken voor mij heel goed. Ik weet eigenlijk niet of ik nog in de overgang zit, of dat ik er al overheen ben.

'Het positieve van de overgang is dat je ouder wordt en dat je kunt denken: dat buikje - want en passant krijg je er in de overgang nog even ongevraagd 5 tot 10 kilo bij - dat buikje, dat heb ik. Ga ik daar chagrijnig van worden? Nee! Je aardt meer, dat is heel positief.' AK

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden