'Sorry dat ik het zeg, maar in Venlo is geen fuck te doen'

Schaduwverkiezingen onder scholieren geven aan dat de Rotterdamse PvdA het dik wint van Leefbaar Rotterdam. Ook wordt duidelijk dat het CDA jeugdigen minder aanspreekt....

Van onze verslaggeeefster Sara Berkeljon

Als middelbare scholieren het vandaag voor het zeggen zoudenhebben, wint de Rotterdamse PvdA ruim van concurrent LeefbaarRotterdam, met 27,6 tegen 16,6 procent. En er waren meerverassingen bij de scholierenverkiezingen, waarvan de uitslaggisteren in bijzijn van minister Pechtold (D66) bekend werdgemaakt in debatcentrum De Balie in Amsterdam.

Zo haalde D66 onder de 12 tot 18-jarigen in Rotterdam 9procent, tot vreugde van de minister. 'Groter dan de VVD!', roepthij met opengesperde ogen. 'U kijkt niet goed', wijstgespreksleider Ewoud Poerink, van het Instituut voor Publiek enPolitiek, hem terecht. Op het scherm achter hem prijkt deRotterdamse VVD met 11,3 procent. 'Maar u bent wel groter dan hetCDA.'

De christen-democraten zijn niet populair onder scholieren,zo blijkt. In Rotterdam kreeg het CDA 8,8 procent van de stemmen,en landelijk 9,1 procent. Grote winnaar is de PvdA, met 29,5procent. In Amsterdam haalde de partij zelfs 47,5 procent. Ooklokale partijen zijn populair, en behaalden samen 16,9 procent.

De VVD wordt derde, met 15,8 procent, en ook GroenLinks doethet goed, en wordt met 9,8 procent de vierde partij. De SPeindigt met 5,8 procent onder het CDA, maar verslaat wel D66, datlandelijk 5 procent van de stemmen haalt. De opkomst valt tegen.Minder dan de helft van de 60 duizend scholieren die kondenstemmen, deed dat ook.

Op het podium van de kleine zaal van De Balie, die vol zit metscholieren, zitten acht piepjonge kandidaat-raadsleden, inleeftijd variërend van 17 tot 23 jaar. En minister Pechtold, diezich op een krap bankje tussen de kandidaten van VVD en PvdAheeft gewurmd.

Er wordt gediscussieerd over typische jongeren-onderwerpen.Zo wil de twintigjarige CDA-kandidaat Joey Gommans, eendiscotheek in zijn dorp Venlo, want die is er nog niet. Nu ishet, vindt Gommans, geen wonder dat jongeren gaan hangen. 'Sorrydat ik het zo moet zeggen', geeft hij commentaar, 'maar er is inVenlo echt geen fuck te doen'.

In Tubbergen, de gemeente van PvdA-kandidaat Niek Ritzen,heeft zijn partij momenteel maar één zetel. 'Ik ben blij metde uitslag, en ik hoop dat dit ook voor Tubbergen geldt', zegthij. 'Maar het zal wel niet.' Volgens Ritzen wordt het tijd vooreen 'sociaal Nederland' met bijbehorende linkse coalitie. Liekevan Rossum, van de Delftse SP: 'Vertel je het Wouter ook even?'

De Amsterdamse D66-kandidaat Jan Paternotte vindt het maarniks dat landelijke politici zich bemoeien met lokaleverkiezingen. Hij wil daarom, net als Pechtold, degemeenteraadsverkiezingen verspreiden over diverse dagen. 'Dankomt Wouter Bos tenminste niet meer bij iedereen aanbellen omzijn kontje te laten zien', schampert hij.

Een scholier wil van Pechtold weten of de gekozenburgemeester er nog komt. Pechtold legt uit dat dat vorig jaarniet lukte, maar: 'in 2010 is het zover'. De scholier: 'U hebtwel erg veel zelfvertrouwen.' Pechtold bedankt hem. 'Dat is ookhet eerste wat je nodig hebt als je de politiek ingaat.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden