Sorgdrager

MINISTER SORGDRAGER van Justitie zit in de nesten. Echt gelogen heeft ze misschien niet tijdens het kamerdebat over de zaak-Van Randwijck....

Destijds betoogde de minister dat de 'goudomrande oprotpremie' voor de onvrijwillig vertrekkende Amsterdamse procureur-generaal onvermijdelijk was. Van aantoonbaar disfunctioneren van de procureur-generaal was volgens haar immers geen sprake, deels omdat Van Randwijck niet als enige aanspreekbaar was op de chaotische verhoudingen in het Amsterdamse ressort. Maar ook omdat Sorgdrager en haar voorganger hadden verzuimd een behoorlijk dossier over 's mans functioneren op te bouwen.

De consequentie was dat de minister bij een procedure voor de ambtenarenrechter geen poot had om op te staan. Zodat aan een ruimhartige afvloeiingsregeling niet viel te ontkomen.

Uit documenten waarop de Volkskrant beslag wist te leggen, blijkt echter dat het ministerie zelf Van Randwijck de ammunitie leverde waarmee hij een riante afvloeiingsregeling kon bedingen. Zo kreeg Van Randwijck in april van Docters van Leeuwen, de voorzitter van het college van procureurs-generaal, te horen dat hij moest verdwijnen omdat het college toe was aan een nieuwe samenstelling.

Deze versie van de geschiedenis, die gisteren door Docters van Leeuwen werd bevestigd, is nogal pijnlijk voor de minister. Tijdens het kamerdebat in oktober heette het immers dat Van Randwijck moest vertrekken omdat hij in het Amsterdamse ressort onvoldoende gezag genoot.

Het VVD-Tweede-Kamerlid Korthals vroeg Sorgdrager destijds bij herhaling of het ontslag van Van Randwijck niet ook te maken had met de geplande reorganisatie van het college van procureurs-generaal. De minister antwoordde met vage, ontkennende teksten. Maar de feiten die nu bekend zijn geworden, wijzen erop dat reorganisatie wel degelijk een majeur argument was bij 's mans ontslag.

Volgende week zal de minister deze omissies en tegenstrijdigheden aan de Kamer moeten verklaren. Mogelijk speelde een rol dat de discussie tussen Kamer en minister over de reorganisatie van het college van procureurs-generaal nog niet was afgerond.

Maar ook dat is natuurlijk geen reden om halve waarheden te debiteren. Een parlementaire democratie kan alleen goed functioneren als bewindspersonen de volksvertegenwoordiging goed en volledig informeren.

Als Sorgdrager daaraan inderdaad niet heeft voldaan, staat haar politieke toekomst op het spel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden