Sorgdrager wenst harde aanpak 'kooigevechten'

Minister Sorgdrager van Justitie wil hard optreden tegen kooigevechten, een vorm van vechtsport waarbij vrijwel alle technieken zijn toegestaan. Organisatoren van een dergelijk ultimate fight hebben vergevorderde plannen om in oktober het eerste kooigevecht in Nederland te houden....

Van onze verslaggever

Marc van den Eerenbeemt

AMSTERDAM

De minister formuleert haar bezwaren in een brief aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van het VVD-kamerlid Rijpstra. Deze stelde vragen naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant over het eerste kooigevecht in Europa, dat door een Belg en enkele Nederlanders in Antwerpen werd georganiseerd.

'Onze grootste bedenking', schrijft Sorgdrager, 'is dat het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel als de gewoonste zaak van de wereld en zelfs als bron van vermaak wordt gepresenteerd.' Een tolerante houding ten opzichte van dit soort 'geweldsevenementen' vindt zij 'misplaatst in een tijd waarin er in toenemende mate aandacht is voor het tegengaan van geweld in de samenleving'.

Het ministerie spoort burgemeesters, Openbaar Ministerie en politie aan de kooigevechten op lokaal niveau te verhinderen. Dit is nodig 'ter bescherming van de veiligheid, de gezondheid en openbare orde'. Bovendien zijn volgens Justitie strafrechtelijke sancties mogelijk als sprake is van mishandeling, dan wel van het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Bij kooigevechten, die in Amerika onder de namen ultimate fight en world combat worden georganiseerd, wordt gevochten op een ronde vloer met manshoge afrastering. Alle trap- en stoottechnieken zijn toegestaan, ook met de elleboog en op een liggende tegenstander. Het rijtje verboden technieken is beperkt. Alleen bijten, aan de haren trekken en aanvallen op ogen, kruis, rugwervels en nekwervels zijn verboden. Er wordt gevochten zonder onderbreking en tot knock out of opgave.

Het Nederlandse bedrijf Nikko Sports heeft vergevorderde plannen een kooigevecht in Nederland te organiseren. Als videoproducent was Nikko Sports ook betrokken bij het kooigevecht in Antwerpen. Van die avond verkocht de organisator al 'duizenden' videobanden.

Met de Belgische organisator H. Corbeel wil Nikko Sports waarschijnlijk in Sas van Gent een kooigevecht laten houden. Het werven van Nederlandse en buitenlandse vechters komt daarbij volgens de firma in handen van leden van de familie Gordeau van sportschool Kamakura uit Den Haag.

Staatssecretaris Terpstra van Sport zal erkende vechtsportorganisaties vragen zich duidelijk van kooigevechten te distantiëren. Ook vraagt zij om maatregelen tegen leden van die bonden die zich met kooigevechten bezighouden.

Terpstra worstelt nog met de aanpak van het meer geregelde free fight van het vechtsportbedrijf Rings. In een gala van Rings in Amsterdam begin dit jaar werden alle technieken van bestaande vechtsporten, van kickboksen tot sambo-worstelen, gecombineerd. Terpstra overweegt een uitgebreid onderzoek in te stellen naar toelaatbaarheid en reglementering van nieuwe vechtsporten. Daarbij draait het om de vraag waar de grens ligt tussen toegestane vechtsport en mishandeling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden