Sorgdrager vraagt ouders soms ook grens te stellen aan gedrag kind

In sommige gezinnen staan ouders en kinderen soms te zeer op gelijke voet, vindt minister Sorgdrager. 'Niet alles is onderhandelbaar....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Sorgdrager deed haar uitspraken woensdag tijdens een studiedag over de preventie van jeugdcriminaliteit in Amsterdam. De dag was belegd door het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).

De minister van Justitie schetste de lastige positie van de overheid, die niet mag treden in de opvoedingsvrijheid van burgers, maar wel in actie moet komen als het met de opvoeding of de kinderen ernstig misgaat. Hoewel er allerhande steun is voor ouders bij de opvoeding van hun kinderen, is die vaak vrijblijvend en bereikt die niet altijd de juiste mensen.

Sorgdrager vindt dat jongeren al op jonge leeftijd hulp moeten kunnen krijgen. Dat is nodig, omdat is gebleken dat crimineel gedrag kan voortkomen uit ongunstige omstandigheden tijdens de opvoeding in de vroege jeugd. Dat blijkt vooral het geval als crimineel gedrag ook na de adolescentie doorgaat. 'Tussen preventieve jeugdhulpverlening en repressief justitie-optreden ligt een kloof, zowel wat betreft doelgroep als de gebruikte methoden', aldus de minister.

Sorgdrager stelde voor in samenwerking met het ministerie van VWS proefprojecten op te zetten waarin 'risicogezinnen' aangemoedigd worden gebruik te maken van hulp.

Een andere manier om een voet tussen de deur te krijgen is het systematisch aanbieden van opvoedingshulp in problematische wijken. 'Bijvoorbeeld door aan te sluiten bij wijkveiligheidsplannen in de grote steden', aldus Sorgdrager.

Tijdens de studiedag stond overigens ter discussie of het verband tussen problematische gezinsomstandigheden en later crimineel gedrag wel zo eenduidig is. Uit statistieken blijkt een relatie tussen ongunstige leefomstandigheden en later anti-sociaal of crimineel gedrag, maar er zou niet per kind of gezin zijn te voorspellen wie risico loopt.

Volgens de Belgische hoogleraar criminaliteit dr. L. Walgrave past de overheid daarom terughoudendheid bij een complex en onvoorspelbaar fenomeen als jeugdcriminaliteit. Naar zijn mening hebben burgers ook 'recht op hun marginaliteit'.

Maar langlopend onderzoek van de Amerikaanse professor T. Moffitt in Nieuw-Zeeland zou aantonen dat voorspellingen wel degelijk mogelijk zijn.

Het bleek dat jongeren die ook als volwassene op het criminele pad bleven, al op zeer jonge leeftijd gedragsproblemen hadden.

Gedragsstoornissen, met bijbehorend anti-sociaal en agressief gedrag, komen ook voort uit bio-fysiologische processen. Onderzoek uit 1995 bij de Haagse rechtbank liet zien dat van de voorgeleide jongeren 55 procent met gedragsstoornissen kampten. Ongunstige opvoedingsomstandigheden, betoogde de Utrechtse hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie dr. H. van Engeland, hebben ook invloed op de hersenen. 'Zij zorgen voor langdurende veranderingen in het biologisch systeem.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden