Sorgdrager voelde zich door bezoek Docters cs overvallen

Na het Kamerdebat over de wegenverkeerswet spoedt minister Winnie Sorgdrager zich donderdag tegen half zeven 's avonds naar haar departement....

Van onze verslaggevers

Jan 't Hart

Frank van Zijl

DEN HAAG

Op het ministerie komt ze voor een verrassing te staan. Steenhuis en Docters zitten met de rest van het college, de pg's Bolk en Ficq, te wachten. De minister en haar secretaris-generaal voelen zich overvallen: slechts Docters en Steenhuis waren hier toch ontboden?

De gezamenlijke opkomst blijkt een strategische zet. Docters was aanvankelijk van plan om alleen met Steenhuis naar Sorgdrager te gaan. Hij vraagt de pg's om het rapport-Dolman en de brief aan de Kamer te lezen en vervolgens nog even te overleggen voordat hij met Steenhuis naar Sorgdrager gaat.

Na lezing vallen de pg's bijna van hun stoel. Hoezo ernstige feiten voor Steenhuis? Waarom rechtspositionele maatregelen?, zoals in de brief staat. Iedereen treft blaam, vindt het college. Docters neemt een besluit: dit is een zaak voor het college, we gaan allemaal.

Op haar kamer geeft Sorgdrager de vier te verstaan dat dit een kwestie is die slechts Steenhuis en Docters aangaat. Blok en Ficq worden verzocht te vertrekken.

Docters en Steenhuis eisen daarna de volle aandacht op. Steenhuis beklaagt zich erover dat hij te weinig tijd heeft gekregen om het rapport te bestuderen. Dolman heeft hem persoonlijk toegezegd dat hij daarvoor 48 uur krijgt. Sorgdrager wijst erop dat niemand anders dan zij bepaalt op welk moment de Tweede Kamer wordt ingelicht. De twee pg's zeggen dat de toezegging van Dolman rechtsgrond heeft en stand zal houden voor de rechter.

De sfeer is verziekt. Landsadvocaat De Wijckersloot krijgt nog voor acht uur 's avonds van Steenhuis een dagvaarding voor een kort geding toegeschoven. Op dat moment beseft Sorgdrager dat zij het rapport-Dolman niet meer naar de Kamer kan sturen.

In de uren die volgen wordt het gesprek met Docters en Steenhuis enkele keren geschorst. De ministerskamer verandert, zodra de pg's zijn vertrokken, in een zenuwcentrum waar alle communicatiekanalen open staan. Terwijl de pg's zich in een naastgelegen vertrek over het ambtenarenreglement buigen, maken de journaals op radio en tv melding van de dreiging met een kort geding.

De woorden 'rebellie' en 'muiterij' gonzen door de media. De minister belt continu met premier Kok en haar naaste medewerkers laten zich informeren door gespecialiseerde ambtenaren. Steenhuis en Docters hebben niet in de gaten wat er gebeurt. Ze hebben niemand die hen op de hoogte stelt van wat zich buiten het departement afspeelt.

De pg's worden nog enkele keren bij de minister geroepen en weer teruggestuurd. Tegen half elf overzien zij het leed dat is aangericht. De wereld om hen heen staat in brand. De media liggen voor de deur. Er is geen weg meer terug.

De minister vraagt Docters, Steenhuis en nu ook Ficq en Blok nog een keer bij haar langs te komen. Zij zegt dat het rapport-Dolman de volgende ochtend naar de Kamer wordt gestuurd en dat ze niet zwicht voor dreigementen.

Voor de vier mogen gaan, laat zij de heren een voor een verklaren dat 'de minister de baas is', en dat haar gezag niet ter discussie staat. Precies datgene wat Docters later van een briefje aan de pers voorleest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden