Sorgdrager: politie moet verhoor op video vastleggen

Minister Sorgdrager van Justitie wil het politieverhoor van personen die worden verdacht van ernstige misdrijven voortaan op video laten opnemen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens advocaten wordt met de schriftelijke weergave van verhoren vaak geknoeid. Het Amsterdamse advocatenkantoor Seegers, Meijering, Ficq & Van Kleef vroeg Sorgdrager vorig jaar om camera's te laten plaatsen in de verhoorkamers. Advocate B. Ficq verwacht dat de minister met haar besluit veel discussies in de rechtszaal voorkomt. Ficq: 'Als tijdens een rechtszitting onenigheid ontstaat over de inhoud van de verklaringen, speel je gewoon die band af. Verdachten krijgen zo veel meer rechtszekerheid. Een opname is tegelijkertijd een rem op de enorme druk die door de politie tijdens verhoren wordt uitgeoefend op verdachten. En ook op het grove taalgebruik dat daarbij wel wordt gebezigd.'

De opname mag niet in de plaats komen van het 'ambtsedig opgemaakt procesverbaal', waarschuwt de RAC in haar advies. De registratie mag hoogstens dienen als hulpmiddel bij de interpretatie van de verklaringen van verdachten.

De audiovisuele registratie biedt tevens de mogelijkheid de rechtmatigheid van het verhoor te toetsen, aldus de commissie. Ook de betrouwbaarheid van de schriftelijke weergave van het gezegde kan beter worden beoordeeld.

De minister wil verhoren pas opnemen als het gaat om misdrijven waar ten minste acht jaar gevangenisstraf op staat. De RAC pleitte voor twaalf jaar. Volgens de minister strookt een grens van acht jaar echter beter met de vernieuwingen in de regelgeving voor opsporingsmethoden die worden doorgevoerd naar aanleiding van de parlementaire enquête Opsporingsmethoden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden