Sorgdrager ontkent aanbod aan Docters

Minister Sorgdrager van Justitie ontkent aan super-procureur-generaal Docters van Leeuwen een voorstel te hebben gedaan voor een financiële regeling. Dat meldde de minister vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Sorgdrager schrijft 'krantenberichten als zouden er voorbereidingen worden getroffen voor een gouden handdruk ten zeerste te betreuren'. Volgens de minister 'is het thans niet het geval dat er over financiële regelingen wordt gecommuniceerd'.

Ingewijden in de kwestie Sorgdrager-Docters van Leeuwen zeggen dat er wel sprake is geweest van een financieel voorstel van Sorgdrager. Het zou gaan om de uitbetaling van Docters' salaris tot zijn pensioen - hij is nu 52 -, zijn pensioenpremie en een extra aanvulling, een zogenoemde gouden handdruk. Bij elkaar zou het gaan om vier miljoen gulden.

Docters is overigens niet geïnteresseerd in geld. Hij zegt gewoon weer aan het werk te willen als hij beter is. PvdA-fractievoorzitter Wallage heeft donderdagavond Sorgdrager opgeroepen om met Docters te gaan praten. Tot nu toe communiceren de minister en haar super-procureur-generaal via de post.

De briefwisseling met de zieke Docters van Leeuwen weigert Sorgdrager evenwel aan de Tweede Kamer sturen. Die had haar daarom gevraagd, na artikelen in de pers die over de brieven berichtten.

Sorgdrager: 'Het past mij niet om uw Kamer brieven over te leggen die in het kader van de verhouding werkgever en de werknemer voorop staat.' De minister noemt de brieven 'personeelsvertrouwelijk'.

Docters is al bijna drie weken ziek vanwege de gezagscrisis tussen het Openbaar Ministerie en het ministerie van Justitie. In de brieven aan Sorgdrager probeert de super-pg aan te tonen dat hij niet deloyaal aan de minister is geweest. Volgens Sorgdrager was dat wel het geval, reden om Docters te ontslaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden