Sorgdrager moet niets hebben van 'verkiezingstaal' minister Dijkstal

Minister Sorgdrager van Justitie verwijt haar collega Dijkstal van Binnenlandse Zaken 'oncollegiaal' gedrag. Zij heeft zich gestoord aan uitspraken van Dijkstal over het te voeren drugsbeleid....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

'Hij begrijpt niet, of wil niet begrijpen waar we mee bezig zijn', aldus Sorgdrager (D66) donderdag na afloop van een beraad in de Tweede Kamer. Ze sprak daar ter voorbereiding van de 'JuBi-raad', een overleg van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie van de EU volgende week in Brussel. Dijkstal (VVD) was bij de voorbereiding afwezig: hij had bezigheden elders in de Kamer.

De term 'oncollegiaal' viel na vragen van parlementariërs over uitspraken van Dijkstal in Het Parool. Hij suggereert daarin dat hij niet voelt voor een liberaler drugsbeleid. 'Hij vestigt de indruk dat niets kan, dat hij niets wil: dat gaat mij toch wat te ver', aldus een 'verdrietige' minister van Justitie.

Vervolgens toonde ze aan dat Dijkstal niets zegt dat strijdig is met haar beleid: scheiding van de markt van soft- en hard drugs (wil Sorgdrager ook), het tegengaan van de overlast die koffieshops veroorzaken (wil zij ook), en geen solistisch optreden in internationaal verband (wil zij evenmin). De toon van Dijkstal echter wekt haar toorn.

Het dispuut tussen de beide bewindslieden is opmerkelijk; Dijkstal zette eerder zijn Justitie-collega uit de wind na uitspraken over regulering van de markt van soft drugs. Sorgdrager haalde zich in januari de woede van de buurlanden op de hals door te pleiten voor gecontroleerde aanvoer van soft drugs naar koffieshops.

Pikant genoeg gebeurde ook dat vlak voor een 'JuBi-raad'. Met name de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Vande Lanotte reageerde als door een wesp gestoken. Tijdens de raad in Brussel praatten beide ministers de ruzie niet uit. Toen het stormpje was gaan liggen, begon Dijkstal zich ermee te bemoeien. Hij kritiseerde de collega's uit de buurlanden die binnenskamers 'ons drugsbeleid' zo weten te waarderen, terwijl het onderwerp zich in eigen land uitstekend blijkt te lenen voor goedkope verkiezingstaal. Sorgdrager bracht dat moment donderdag subtiel in herinnering: Dijkstal doet nu toch hetzelfde?

Na afloop van het overleg met de Kamer zei ze dat ze met Dijkstal contact heeft gehad over het door haar gewraakte interview. Haar collega zou hebben toegegeven dat zijn uitspraken verband houden met de statenverkiezingen. Dijkstal weigert dit te bevestigen. Via een woordvoerder laat hij weten dat hij volledig achter de tekst van het interview staat.

Sorgdrager gaf donderdag aan zich te storen aan politici en deskundigen die zich in het drugsdebat mengen maar dat niet in breed perspectief zien. Volgens haar moet Dijkstal eerst maar eens wachten tot zij en minister Borst van Volksgezondheid komen met een nota over het toekomstig drugsbeleid. Tot dat moment wil ze geen wilde uitspraken over drugs horen: dat werkt polarisatie alleen maar in de hand en maakt internationaal gezien een rare indruk.

Volgende week reizen Dijkstal en Sorgdrager af naar Brussel. Tijdens de 'JuBi-raad' staat de drugsbestrijding hoog op de agenda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.