Sorgdrager fel over dubbelrol van procureur

Minister Sorgdrager van Justitie vindt dat procureur-generaal D. Steenhuis 'een ernstige fout' heeft gemaakt omdat hij zijn adviseursfunctie bij bureau Bakkenist niet bij haar heeft gemeld....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

'Ik neem dit buitengewoon hoog op', zei de minister. 'Hoe erg hem die fout moet worden aangerekend, weet ik nog niet.'

Sorgdrager had Bakkenist nooit de opdracht gegeven indien zij had geweten dat Steenhuis als adviseur aan het onderzoekbureau was verbonden. Sorgdrager hield vol niet van de adviesfunctie op de hoogte te zijn geweest. 'Ik had het niet hoeven weten', zei zij tegen de Tweede Kamer.

'Het gaat om de vraag in hoeverre het departement op de hoogte is geweest. Dat moet ik nog uitzoeken.' Bronnen in Den Haag meldden gisteren dat er lage ambtenaren op het ministerie van Steenhuis', adviesfunctie op de hoogte waren.

Oud-Kamervoorzitter en lid van de Raad van State D. Dolman is woensdag onmiddellijk door Sorgdrager aangezocht om de zaak diepgaand te onderzoeken. In de Tweede Kamer zei de minister: 'Ik wil weten waar ik nu verantwoordelijk voor ben, namelijk wie wat had moeten weten en wanneer en wie wat geweten heeft.'

De nevenfunctie van Steenhuis is openbaar. Steenhuis heeft zijn bijbaan in 1996 volgens de regels aangemeld bij super-procureur-generaal Docters van Leeuwen. 'Ik vind het wel heel veel gevraagd van iemand dat hij anderhalf jaar later nog precies wist wie bij welk bureau een nevenfunctie heeft', zei Sorgdrager.

In het Kamerdebat kondigde Sorgdrager aan nieuwe regels in te stellen om de voorkomen dat het voorval nog een keer plaatsvindt. 'Ik kan niet meer volstaan met het deponeren van nevenfuncties bij rechtbanken en bij rechterlijke colleges', zei zij.

De coalitiepartijen in de Tweede Kamer steunen de bewindslieden Dijkstal, van Binnenlandse Zaken, en Sorgdrager in hun poging de crisis in Groningen op te lossen. Dijkstal en Sorgdrager willen eerst wachten op een plan van aanpak van burgemeester Ouwerkerk en hoofdofficier van justitie Daverschot. Wel uitte de Kamer, in navolging van het kabinet, felle kritiek op de Groningse bestuurders.

Ouwerkerk en Daverschot liggen onder vuur. Dijkstal zei toch voor hen te hebben gekozen om het plan op te stellen, omdat er haast is geboden orde op zaken te stellen in Groningen. Dijkstal verzekerde dat daarna zeker nog een oordeel wordt geveld over Ouwerkerk en Daverschot.

Het plan wordt gecontroleerd door de Groningse commissaris der koningin H. Alders en dienst voormalige Utrechtse collega Beelaerts van Blokland. Ook het debat in de gemeenteraad over de positie van Ouwerkerk wordt afgewacht. Voor 1 februari moeten de bewindslieden hun oordeel hebben geveld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden