Nieuws

Sophie Hermans ‘ongemakkelijk’ over rol ex-lid Hofstadgroep in VVD

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans voelt zich ‘ongemakkelijk’ bij de rol die Soumaya Sahla speelt binnen haar partij. Zij was lid van een terroristische organisatie, maar spant zich tegenwoordig in tegen radicalisering.

Niels Waarlo
Sophie Hermans (VVD) tijdens het debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring op woensdag. Beeld ANP
Sophie Hermans (VVD) tijdens het debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring op woensdag.Beeld ANP

Hermans deed haar uitspraken in het televisieprogramma WNL op Zondag. Sahla was lid van de Hofstadgroep, waar ook de moordenaar van filmmaker en columnist Theo van Gogh bij betrokken was. PVV-leider Geert Wilders uitte dinsdag felle kritiek op haar betrokkenheid bij de VVD, mede omdat hij zelf op de dodenlijst van de Hofstadgroep stond.

In 2014 werd Sahla veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf wegens verboden wapenbezit en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Inmiddels zet zij zich juist in om moslimradicalisering tegen te gaan en is ze als adviseur actief binnen de VVD, als tafelvoorzitter terrorisme en radicalisering.

Ze werkt niet voor de fractie en heeft ook geen toegang tot de Tweede Kamer, benadrukte Hermans zondag. Dat neemt niet weg dat ze ‘in haar maag zit’ met de kwestie.

‘Je kan er op een hele rechtstatelijke manier naar kijken: veroordeeld, straf uitgezeten, punt. En toch houd ik iets, houden wij iets ongemakkelijks’, zei ze. ‘En dan vind ik het dus ook onze verantwoordelijkheid om hier over na te denken.’ Op de vraag wat ‘nadenken’ betekent, had ze geen concreet antwoord.

Bolkestein

Volgens een website van de VVD doet politicoloog Sahla momenteel promotieonderzoek over het religieus-orthodox wereldbeeld aan de Universiteit Leiden. Ze zou onder meer een toespraak hebben gehouden in Saudi-Arabië over de gevaren van sommige islamitische wereldbeelden, op uitnodiging van de Verenigde Naties. VVD-prominent Frits Bolkestein, voormalig partijleider, geldt sinds 2011 als haar mentor.

In Nieuwsuur reageerde Soumaya Sahla middels een schriftelijke reactie verrast op de aanval van Wilders. ‘Zijn tweede man, Martin Bosma, heeft mij ontmoet en we hebben een keer samen iets gegeten. Ook heeft Bosma mij uitgenodigd voor een lunch in de Tweede Kamer’, schrijft ze. PVV-Kamerlid Bosma ontkent dit laatste.

Wilders haalde tijdens het Kamerdebat van dinsdag ook uit naar de zus van Soumaya Sahla, D66-Kamerlid Fonda Sahla, en GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht, vanwege hun islamitische achtergrond en omdat ze een hoofddoek dragen.

Ook trok hij in twijfel of minister van Justitie Dilan Yeşilgöz zijn beveiliging wel serieus zou nemen, vanwege haar Turkse afkomst. Dit laatste noopte premier Rutte (VVD) ertoe om te zeggen dat Wilders door een ondergrens was gezakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden