Sonnemans zwaait tot de Spelen van Rio scepter over topjudo

De opvolger van Cor van der Geest bij de judobond is vooral een oude bekende voor de vertrekkende technisch directeur. Ben Sonnemans, zelf geschoold door Van der Geest, wordt tot en met de Olympische Spelen van 2016 sportief eindverantwoordelijk voor het Nederlandse judo.

NIEUWEGEIN - Van valse symboliek was vrijdag geen sprake bij de presentatie op het bondsbureau. Van der Geest nam pontificaal op de eerste rij plaats om zo de vuurdoop van diens vroegere leerling te aanschouwen. Dat de judobond (JBN) een topsportdirecteur aanstelde met een Haarlems verleden die is gelieerd aan zijn Kenamju-sportschool, kon hem niet worden verweten, vond Van der Geest.


'Ik heb geen enkele keer met die jongen gesproken. En heb me helemaal nergens mee bemoeid', zei hij. Sonnemans gaf zonder dralen toe dat hij voor de zomer nog bij Kenamju op de mat had gestaan met Henk Grol en Luuk Verbij, die even later bij de Spelen hun opwachting maakten.


De schijn van onpartijdigheid is gauw gewekt in het judo. De twee grote scholen en hun coaches, Kenamju en het Rotterdamse Budokan, staan nog weleens lijnrecht tegenover elkaar. Ook Van der Geest, vader van Dennis en Elco, werd vaak verweten dat hij met al zijn petten op nooit objectief kon oordelen.


Niets van waar, verdedigde JBN-voorzitter Jos Hell zijn bijna vertrokken technisch directeur. 'Cor heeft voor de judobond gewerkt, niet voor zijn sportvereniging.' Toch kon Hell er niet omheen 'dat iedereen in deze sport een bepaald verleden heeft'.


Sonnemans kan als sporter terugkijken op een rijke carrière. Hij won onder meer het fameuze toernooi in Parijs en werd in 1997 Europees kampioen tot 95 kilo. Zijn beste olympische resultaat is de vijfde plaats in 1996. In 2004 judode hij zijn laatste grote partij. 'Prachtige ervaringen en waardevolle vriendschappen' heeft de sport hem opgeleverd, zei hij.


Het is aan hem vanaf 1 februari, als hij in dienst treedt, de dalende prestatiecurve in het judo om te buigen en de opvolging van een aantal gevestigde namen op te lossen. Onder meer Edith Bosch en Elisabeth Willeboordse kondigden in Londen hun olympische afscheid aan.


Een inhaalslag is vereist om de 40-jarige Sonnemans bij te praten. De afgelopen jaren hield hij zich afzijdig van de sport, op de partijen na die hij in Londen als toerist bijwoonde. Tijdens de terugreis per zeilboot besloot hij in te gaan op de vacature van de JBN, die ook voor vrouwenbondscoach Marjolein van Unen had kunnen kiezen.


Het judo bijeenbrengen is, ondanks zijn Haarlemse verleden, zijn missie. De doelstellingen van de JBN zijn niet de minste. Bij EK's, WK's en de Spelen moeten per keer twee medailles afgeleverd worden. Nederland moet tot de topacht behoren en heeft NOC*NSF daarom gevraagd het jaarbudget te verdubbelen tot 3 miljoen euro.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden