Soms valt er een om bij het halvecirkel-draaien

Je zou er als Amsterdammer speciaal naar toe rijden om gratis te parkeren. Gewoon een paar uur genieten, bevrijd van wielklemangst: Parkeerstation Bussum Zuid....

tekst en fotografie Daniel Koning

De forensen uit het Gooi denken daar heel anders over. Op een doordeweekse dinsdag, als de file tussen Bussum en Amsterdam 16 kilometer lang is (hele afstand 20 kilometer) staan op de parkeerplaats 138 auto's. 126 witgeblokte rechthoeken van 2.5 bij 4.5 meter gapen de stedeling gekmakend aan. En op andere dagen is het niet anders.

Dit is de ideale plaats voor een rijschool om leerlingen de bijzondere verrichtingen te laten oefenen. Je ziet er motorrijders in oranje vesten slalommen tussen pilonnen en achtjes draaien. Soms valt er een om bij het halvecirkeldraaien. Geeft niet, er komt toch niks aan.

De Nederlandse Spoorwegen kochten het terrein in 1965. Ir J. Lohmann van de hoofddirectie schreef op 22 mei 1966 nog een brief aan de gemeente om zijn blijdschap uit te spreken over het totstandkomen van de op de toekomst gerichte voorziening.

Het was bedoeld voor de forensen, om ze de file te besparen. En natuurlijk ook om meer treinkaartjes te verkopen.

De Bussumse gemeentevoorlichter begrijpt er ook niet veel van, dat het niet helemaal vol staat elke dag. In 22 minuten ben je op station Muiderpoort en zes minuten later sta je op Amsterdam Centraal.

In 1995 heeft de gemeente Bussum zelfs een stuk teruggehuurd van de ns. Daar hebben ze zestien parkeerplaatsen voor grote vrachtwagens aangelegd. Die veroorzaakten overlast in de woonwijken. Daar staan nu wat langparkerende opleggers en er staan bussen en trucks van verkeersschool Jan ter Beek. En het is de vaste parkeerplaats van de daf 95 Superspacecab.

'Truckers', zegt ter Beek, 'zijn een ruig volkje. We hebben hem in hun stijl laten uitvoeren, jonge chauffeurs willen daar graag in lessen.'

Het ontwerp van de in badpak achterovergevallen dame is gemaakt door Konnex Signs en Marking uit Naarden: 'Zo'n ontwerp, dat is een heel proces. De opdracht was om iets wilds en jeugdigs te maken. We zijn met een aantal schetsen teruggegaan naar de opdrachtgever. Deze viel in de prijzen'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden