'Soms moet je vechten om respect af te dwingen'

HILVERSUM (ANP) - Nederlandse militairen in Uruzgan zijn niet agressief, soms moeten ze vechten om respect af te dwingen. Dat gebeurt niet altijd, Afghanen klagen daar over en daar is aandacht voor nodig. Verder moet er meer met de Afghanen worden samengewerkt, moeten ze meer zeggenschap krijgen en zijn er meer serieuze opbouwprojecten nodig.

Dat zei Hekmat Karzai, neef van de Afghaanse president en directeur van het Centre for Conflict and Peace Studies in Kabul dinsdag in het televisieprogramma Nova. Karzai zei niet te weten of de meerderheid van de bevolking in Uruzgan echt de Amerikanen prefereert boven de Nederlanders, zoals een aantal geïnterviewde Afghanen in een reportage zei.

De Amerikanen zijn al zes jaar in Uruzgan actief. De Nederlanders zitten er pas een jaar of veertien maanden, zei Karzai. Hij benadrukte dat de Afghanen wel blij zijn met de Nederlanders en het feit dat Nederland zich in Uruzgan gecommitteerd heeft. ,,De Afghanen willen niet leven onder de Taliban.''

Hij benadrukte dat de Afghanen willen dat Nederland blijft en helpt bij het creëren van stabiliteit in Afghanistan. Verder wees hij mensen die twijfelen of de missie in Uruzgan na augustus 2008 moet worden verlengd, op een morele verantwoordelijkheid dat de Afghanen niet weer verlaten mogen worden, nadat de Sovjetunie dat ook al een keer gedaan heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden