Soms moet Jami lachen om zijn vragen aan ‘de profeet’

Ehsan Jami vertoont zijn film An interview with Mohammed. In onbeholpen engels interviewt het 23-jarige ex-raadslid voor de PvdA 'de profeet'. Zelf keek hij er beurtelings geamuseerd en ontroerd naar.

Van onze verslaggever Ron Meerhof

Veertien minuten duurt An interview with Mohammed, de film van Ehsan Jami, de 23-jarige ex-voorzitter van het Comité voor ex-moslims, tevens ex-raadslid voor de PvdA.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) zag de film van tevoren, net als de AIVD. Minister Hirsch Ballin van Justitie maakt zich zorgen over het beeld van Nederland in het buitenland. Hirsi Ali’s Submission, Fitna van Geert Wilders, diens oproep om de Koran te verbieden, een artikel van Jami en Wilders samen waarin ze de profeet Mohammed vergeleken met Hitler; het geeft allemaal een wat eenzijdig beeld.

En nu dan die film (online te zien op blip.tv/file/1555936). De veertig journalisten in het perscentrum Nieuwspoort leken de première vooral een lange zit te vinden.

Zo niet Jami zelf. Die keek, beurtelings geamuseerd en ontroerd, toe hoe hij op het scherm een interview afnam van ‘de profeet Mohammed’. Niet de echte natuurlijk, maar iemand in een Arabisch gewaad en zwarte handschoenen en met een afbeelding van een bebaarde man voor zijn gezicht.

Af en toe moest Jami lachen. Op de vraag welke boodschap hedendaagse moslims moeten halen uit de mare dat Mohammed zijn huwelijk met Aïsha op haar negende consumeerde, luidt het antwoord: ‘Don’t try this at home’. Aan het einde constateert ‘Mohammed’ (‘Zeg maar Mo’) dat de film eigenlijk nog wel een spectaculair einde kan gebruiken. ‘Misschien moet ik mijn masker wel afnemen. Maar dat doe ik niet. Ik heb sowieso een bad hair day.’

‘Mohammed’ sprak, net als Jami, ietwat onbeholpen Engels. Ook had ‘de profeet’, net als Jami, een nogal Nederlands aandoend accent. Het was net of Jami stond te kijken hoe Jami Jami interviewde.

Vijf maanden was keihard aan de film gewerkt, vertelde Jami. Hij had hulp gekregen van ‘internationale kunstenaars’. En het ging niet om Jami, zei Jami, maar om de slachtoffers van onderdrukking in naam van de islam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden