Soms heeft het zoeken zin

Het officiële dodental als gevolg van de aardbeving in Midden-China is woensdag opgelopen tot bijna 15 duizend. De autoriteiten houden nog steeds rekening met een forse stijging....

ANPAP en Reuters

In de provincie Sichuan liggen waarschijnlijk nog tienduizenden mensen onder het puin van ingestorte gebouwen. Alleen al in de stad Shifang, vlakbij het epicentrum van de beving, worden ruim 30 duizend mensen vermist, meldden staatsmedia woensdag.

De regering heeft 50 duizend militairen ingeschakeld om naar slachtoffers onder het puin te zoeken. Slecht weer bemoeilijkt hun werk. Vanwege onbereikbare wegen is het leger begonnen met voedseldroppings.

Toch hebben de reddingsacties al tot enige successen geleid. In het stadje Mianzhu, waar duizenden doden zouden zijn gevallen, zijn woensdag vijfhonderd mensen levend onder het puin vandaan gehaald. In Xinhua is een zwaargewond 3-jarig meisje, dat 43 uur bekneld had gezeten, gered. In het zwaargetroffen Dujiangyan zijn een acht maanden zwangere vrouw en haar moeder, die vastzaten onder een appartementsgebouw, bevrijd.

Intussen is er een nieuwe dreiging ontstaan in het rampgebied. Door de grote schok, 7,8 op de schaal van Richter, zijn op veel plekken in Sichuan scheuren in stuwdammen ontstaan. Ook waarschuwden de autoriteiten voor gevaarlijke veranderingen in de loop van rivieren. Zo zijn in het noorden van het district Qinchuan twee rivieren geblokkeerd. Doordat deze nu plotseling een groot meer vormen, kunnen op den duur aardverschuivingen in de omgeving optreden.

Tweeduizend militairen rukten uit om de ‘extreem gevaarlijke’ scheuren te dichten in de Zipingpu-dam bij Duijangyan, aldus de staatsmedia. De overheid meldde later dat de dam door experts veilig is verklaard. Als er grotere problemen ontstaan, kan de stad overstromen.

Er worden nog steeds naschokken van de aardbeving gevoeld. Woensdag werd nog een schok gemeten van 5,8 op de schaal van Richter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden