Soms Gaat Flothuis Overweel Kussen, Heel Soms Riet

Ook wijdverbreide ezelsbruggetjes zijn ooit een keer aan iemands brein ontsproten. Misschien nog wat bijgeschaafd, maar toen begonnen aan een misschien wel onbedoelde inburgering....

Om het verschil tussen de kromme snavels van wulp en kluut aan te geven: de wulp kijkt naar zijn gulp, de kluut naar zijn snuut (of: tuut). Een vondst die door een lezer aan Midas Dekkers wordt toegeschreven. De wulp en zijn gulp worden nu ook al gebruikt om het verschil met de rechte snavel van de grutto aan te geven. Kennelijk is hier school gemaakt, wie het ook bedacht moge hebben.

Geregeld krijgen we dergelijke particuliere vondsten toegestuurd, helaas soms met vooral lokale waarde. Om de systematisch indeling van het dierenrijk te onthouden, werden brugklassers van het Stedelijk Gymnasium in Haarlem in 1988 aan het werk gezet om zelf een ezelsbruggetje te verzinnen.

Soms Gaat Flothuis Overweel Kussen, en Heel Soms Riet, was de vondst van de inzendster. Voor: soort, geslacht, familie, orde, klasse, hoofdafdeling/stam en rijk. Flothuis gaf geschiedenis, Overweel aardrijkskunde en Riet scheikunde. Ook de rector moest het 'ontgelden': Smit Gaat Fietsen Op een Krakend Heren Rijwiel.

Het rare is dat voor deze indelingssystematiek eigenlijk geen ingeburgerde nationale ezelsbrug bestaat. We vonden alleen (bij www.ezelsbrug.nl) het op zich leuke, andersom gerangschikte, maar weinig verbreide: Rijke Amerikanen Krijgen Op Familiefeesten Grote Stukken Rosbief. De laatste R staat hierin voor Ras.

In het Engels is de indeling van het dierenrijk juist erg populair bij ezelbruggetjesbouwers: Kids Prefer Cheese Over Fried Green Spinach, van kingdom tot species. King Phillip Came Over For Good Sex, of Kings Play Cards On Fat Girls Stomachs.

Wel kennen we nog het ezelwoord Zovoreamvi voor alle gewervelde dieren: zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën en vissen.

Wie nog snel wil weten of zijn kerstboom nu eigenlijk een spar of een den is, kan bij een Nederlands ezelsbruggtje terecht: Spar-solo (ook: single), den-duo (ook: dubbel), larix-legio. Het gaat er daarbij om of de naalden alleen staan, in bundels van twee of, zoals bij de larix, veel meer naalden. Alleen de weymouthden onttrekt zich aan het systeem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.