'Soms denk ik: ik word helemaal niks'

Portret van een kind in zijn slaapkamer. Dit ben ik: Dawn Stek (10).

Pascal Lemaire
Dawn Stek: `Sommigen zeggen dat ik goed kan acteren, maar dat zou ik nooit over mezelf zeggen.' Beeld Adriaan van der Ploeg
Dawn Stek: `Sommigen zeggen dat ik goed kan acteren, maar dat zou ik nooit over mezelf zeggen.'Beeld Adriaan van der Ploeg

Met wie woon je?

Met mijn moeder Iris, vader Arie-Willem, mijn zus Pippa (15) en broer Dajo (13). Mijn oudere broer Sterre (20) komt af en toe langs. Hij heeft een vriendin die ook bij ons woont. Ze heet Merel en ik noem haar mijn aanplakzus.

Op welke school zit je?

Op De Kring in Driebergen. Ik zit in groep 7.

Wat zijn je hobby's?

Lezen en tekenen. En ik ga 's zomers altijd naar een surfschool op Texel. Ik ben nog een beginner en pak niet elke golf, maar soms gaat het best goed. Ik zit ook nog op musical. Sommigen zeggen dat ik goed kan acteren, maar dat zou ik nooit over mezelf zeggen.

Heb je huisdieren?

Twee jonge konijntjes, Flip en Pepijn. Die hebben we vorig jaar gekregen voor Sinterklaas. Mijn ouders zeiden tegen ons: 'Kijk, dit zijn twee knuffels.' Bleken het echte te zijn.

Hoe ziet jouw lievelingsdag eruit?

Ik denk dan meteen aan een strand met een mooie zon en veel kleuren en bloemen. Op Texel slapen we soms in een mini-miniklein strandhuisje. Dat mag eigenlijk niet, maar het is wel heel gezellig.

Krijg je zakgeld?

Niet meer. Mijn moeder ruimt weleens het huis op en dan verkoop ik dingen op Marktplaats. Daarmee wil ik sparen voor mijn studie, maar ik geef ook weer veel uit. Bijvoorbeeld vandaag in het zwembad.

Als je veel geld had, wat zou je dan doen?

Dan zou ik een deel aan m'n ouders geven om de hypotheek af te lossen. En ik zou het aan goede doelen geven, zoals WNF en Dokters van de Wereld.

Wat vind je echt niet leuk?

Onrechtvaardigheid. Ik vind het erg als vluchtelingen geen huis hebben. Dan denk ik: ja hallo, je kunt mensen gewoon een huis geven.

Wat wil je later worden?

Soms denk ik: ik word helemaal niks. Dan zou ik fijn in de natuur gaan wonen, in mijn eigen hutje, met mijn tuintje. Lekker zelf kleding naaien van bladeren. Dat lijkt me heel grappig. Maar als ik echt moet kiezen, zou ik bloemiste willen worden. 'Stekjes van Dawn' zou mijn winkel heten.

Ben je verliefd?

Ja, maar het is onmogelijke liefde. Hij woont op een eiland en ik in Nederland. Ik weet helemáál niet of hij mij leuk vindt.

Waar wil je naartoe op vakantie?

Zweden. Omdat ik de taal mooi vind en omdat Astrid Lindgren ervandaan komt. Jammer dat het een beetje ver weg is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden