Somberman ontwaakt in een goed humeur

Column Remco Campert

Beeld anp

Somberman ontwaakt in een goed humeur. Dat hoort niet. Het komt hem verdacht voor. Hij voelt zich ook uitzonderlijk vitaal. Hij zou zo de dag in willen rennen. Goed humeur, vitaal: er is iets wel heel erg misgegaan. Wat is er de vorige dag op een rampzalige manier verkeerd uitgelopen?

Er zijn van die dingen, denkt Somberman, zijn gedachten tot dicht bij het nulpunt terugbrengend. Maar welke dingen zijn dat dan? Was er een zwarte poes die vlak voor hem de weg overstak? Is hij onder een ladder doorgelopen? Las hij ergens het getal dertien? Hij gaat zijn vorige dag verder na. Er was een kennis die hem opbelde, maar bij het horen van zijn naam heeft hij meteen opgehangen. Dus dat ging bevredigend slecht. Hij ontmoette een vrouwelijke kennis die hem omhelsde en kuste, zoals de enge gewoonte is. Die heeft hij een klap verkocht. Tot zover alles appie-kim. Zijn enige fout was misschien dat hij een hond geaaid heeft, maar die beet hem vervolgens, zodat het toch nog goed afliep.

Hij besluit met de hoop op goed ongeluk de dag in te rennen. Het gevoel van vitaliteit wil hem niet verlaten. Vlak voor de deur heeft de gemeente om haar moverende redenen een gat gegraven. Hij valt erin. Hij krabbelt eruit, na even overwogen te hebben er voor de rest van zijn leven in te blijven zitten. Bij het verder lopen - het rennen heeft hij al opgegeven, als niet haalbaar - gebeurt er niets bijzonders. Behalve misschien dat het begint te onweren en te stortregenen, zodat hij doornat thuiskomt.

Met die natte kleren aan kruipt Somberman in bed. Hij voelt zich hoogst onprettig. Zijn vitaliteit en zijn goede humeur zijn nergens meer. Maar ja, kan het niet goedschiks dan maar kwaadschiks. Je moet er iets voor over hebben. Indien niet, zou het leven te veel waarde krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.