Somberheid troef na afloop crisistop

Israël en de Palestijnen hebben toegezegd stappen te zullen nemen om een eind te maken aan het geweld in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever....

De top werd niet afgesloten met een getekend akkoord. Barak en Arafat hebben niet rechtstreeks onderhandeld en schudden elkaar ook niet de hand nadat Clinton de slotverklaring had voorgelezen. In de marge van de top is ook een geheim akkoord gesloten over de verdere veiligheidssamenwerking tussen beide partijen, aldus een Israëlische functionaris. Het hoofd van de CIA, George Tenet, gaat toezien op de uitvoering daarvan. Een dergelijke afspraak werd eerder gemaakt tijdens het Wye-akkoord in 1998.

Onmiddellijk na afloop van de top lieten beide partijen zich al uiterst pessimistisch uit over wat er in Sharm el-Sheikh is bereikt. De Palestijnen hebben het gevoel dat ze door de internationale gemeenschap onder druk zijn gezet om akkoord te gaan met de verklaring. Een activist op de Westelijke Jordaanoever zei dat de leiders op de top zich niet realiseren wat er onder de Palestijnen leeft en dat de confrontaties doorgaan.

Premier Barak zei te hopen dat de afspraken worden nageleefd. Hij wil echter ook nog altijd een noodregering van nationale eenheid opzetten om de crisis het hoofd te bieden. Daar zou ook de rechtse oppositieleider Sharon een plaats in krijgen. Diens bezoek van Sharon aan de Tempelberg in Jeruzalem vormde de aanleiding tot de geweldsuitbarsting.

Arafat heeft ook opgeroepen tot het nakomen van de afspraken die in Sharm el-Sheikh zijn gemaakt. Hij noemde botsingen tussen Palestijnen en Israëlische soldaten in Gaza op de ochtend van de slotverklaring, 'een schending van de afspraken'.

De verklaring bevat drie punten waarover beide kanten het uiteindelijk eens zouden zijn. Het belangrijkste is het staakt-het-vuren. Barak en Arafat zullen allebei een publieke oproep doen om een einde te maken aan het geweld. Israël zal de afgrendeling van de Palestijnse gebieden en steden opheffen en het leger terugtrekken naar de posities van vóór het uitbreken van het geweld.

De Palestijnen lijken aan het kortste eind te hebben getrokken wat betreft een van hun belangrijkste eisen. Er komt weliswaar een internationaal onderzoek naar de oorzaken van het geweld, maar het wordt in feite geleid door de Verenigde Staten, die in Palestijnse ogen te pro-Israëlisch zijn. De Verenigde Naties krijgen slechts een adviserende rol.

De onderhandelingen over een permanent vredesakkoord moeten worden hervat, is het derde punt van overeenstemming. Maar zolang het geweld voortduurt, zal dat blijkbaar niet gebeuren.

Na afloop van de top bleef het onrustig in de Palestijnse gebieden. Twee Palestijnse betogers vonden de dood en een Israëlische soldaat raakte daarbij zwaar gewond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden