Somberheid bij start voorjaarsoverleg

Het kabinet, de vakbonden en de werkgevers waren bij aanvang van het voorjaarsoverleg dinsdagavond somber gestemd over de mogelijkheden voor een akkoord over het prepensioen...

ANP

Premier Balkenende noemde de situatie erg lastig omdat werknemers en werkgevers onderling verdeeld blijven. Hij hoopt dat bij de sociale partners het besef leeft dat er nu noodzakelijke stappen genomen moeten worden.

Ook minister De Geus van Sociale Zaken is pessimistisch gestemd. 'Nu moeten de vakbonden bewegen, het kabinet heeft al diverse keren een handreiking gedaan', aldus De Geus.

Voorzitter Schraven van werkgeversorganisatie VNO-NCW en voorzitter Terpstra van vakcentrale CNV lieten zich in soortgelijke bewoordingen uit. 'Het gaat meer om de wil om eruit te komen. En die wil ontbreekt', zei Schraven. Hermans, voorzitter van MKB-Nederland, wilde nu wel eens weten met welke concessie het kabinet komt.

Minister Zalm van Financiën geeft toe dat het inzetten van spaarloon voor prepensioen moeilijk ligt bij de VVD omdat dat niet in het regeerakkoord is afgesproken. 'Maar het gaat niet alleen om spaarloon. Het is ook belangrijk dat er keuzevrijheid blijft dat mensen niet gedwongen worden om op hun 62,5e de arbeidsmarkt te verlaten', aldus Zalm. Hij liet hiermee doorschemeren dat een prepensioenleeftijd van 62,5 bespreekbaar is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden