Sombere winstprognoses doen koersen in VS dalen

Tegenvallende winstverwachtingen leidden tot dalende koersen aan de effectenbeurs in New York en de schermenbeurs Nasdaq. De aandeelhouders doen aandelen van de hand die tot voor kort alleen maar meer waard werden....

Van onze verslaggeefster

Auto-onderdelenfabrikant TRW en National Discount Brokers maakten bekend dat hun kwartaalwinsten lager zullen uitvallen dan verwacht. Speedfam-Ipec, een chipmachinebedrijf, kondigde een onverwacht verlies aan.

De Dow Jones index, graadmeter van de effectenbeurs, sloot gisteren op 112216,76 punten: een verlies van 38,11 punten. De Nasdaq-barometer daalde naar 3979,25 punten, een min van 119,10 punten.

'Ik ben schatrijk en heb geld genoeg om in de markt te steken, maar met al die winstwaarschuwingen in het verschiet zit er geen schot in', zei de Amerikaanse fondsbeheerder Tim Chesterfield tegen het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

De koers van de olie-aandelen zakte voor het eerst sinds geruime tijd nadat Saudie-Arabië had aangekondigd dat de olielanden hun productie gaan verhogen om de torenhoge prijzen terug te dringen.

Het Amerikaanse supermarktconcern Wal-Mart en de daaraan gelieerde bedrijven Lidl en Aldi kregen een flinke tik op de vinger van de Duitse kartelpolitie vanwege de prijzenoorlog die zij in de Bondsrepubliek hebben gevoerd. Daardoor werden kleine winkeliers gewurgd en grote genoodzaakt om noodzakelijke voedingsmiddelen onder de inkoopsprijs te verkopen. De bedrijven kunnen een boete van een miljoen D-Mark tegemoet zien.

De aandelen van het data-bedrijf First Data (dat creditcard-betalingen mogelijk maakt) kelderden nadat een analist had voorspeld dat fusies van creditcard-bedrijven zullen leiden tot een vermindering van het aantal klanten.

De omzet van First Data's zal dalen omdat door de fusies minder bedrijven gebruik zullen maken van zijn diensten, voorspelt de zakenbank Morgan Stanley Dean Witter. Het aandeel zakte onmiddellijk tengevolge van dit slechte nieuws.

Anglo American, de grootste mijnindustrie van de VS, zag zijn winst over het eerste halfjaar met 77 procent stijgen en overtrof daarmee ruimschoots de verwachtingen van de analisten. De prijs van platina, papier en metaal steeg meer dan verwacht en de vraag naar diamanten nam toe.

De vraag naar Amerikaanse schatkistaandelen steeg voor de eerste keer in vijf dagen doordat de olieprijs naar verwachting zal zakken. 'Er was enige angst voor inflatie vanwege de stijgende olieprijs. Die angst is iets minder geworden,omdat de beleggers rekenen op een lagere prijs per vat', aldus de analist Jeffrey Junior.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden