Sombere reünie in Tilburgse modder

Groter verschil bestond niet. Vrijwel alle Nederlandse atleten die twee maanden geleden actief waren tijdens de Olympische Spelen, stonden zondagmiddag met hun sportschoenen in de modder van De Oude Warande, vermaard crosspark aan de rand van Tilburg....

Mooi contrast. Twee maanden geleden streden de atleten nog in het fraaie Homebush-stadion van Sydney, zondag was het weer als vanouds bij de 42ste Warandeloop, de crossklassieker op de atletiekagenda. Dat betekende dus: omkleden in de vochtige ruimte van een tent en omringd door patatwalmen sprinten richting finish. Voor niemand waren er uitzonderingen, ook niet als je Kamiel Maasse heette of Simon Vroemen.

Met Vroemen en Maase zijn meteen de twee namen genoemd van de twee atleten die in Sydney niet geheel onder de maat presteerden. Maase werd 13de op de marathon, en dat was gezien de goede bezetting op dat onderdeel niet slecht. Vroemen bereikte de finale van de 3000 meter steeple, maar eindigde op de olympische hindernisloop vervolgens ver in het achterveld.

Beiden namen na Sydney een maand rust, beiden liepen gisteren in de Oude Warande hun eerste wedstrijd. Maase werd na een kwartet snelle Oost-Afrikanen de beste Nederlander. Vroemen eindigde ver daarachter als 27ste.

Vroemen: 'Ik ben pas drie weken weer bezig. Ik ben nog een maand op vakantie in Australië gebleven. Toen ik terugkwam in Nederland regende het twee weken. Het kost dan wel weer wat moeite om te beginnen met de training.'

De wedstrijd in Tilburg gold als kwalificatie voor het Europees kampioenschap veldlopen, dat begin december in Malmö wordt gehouden. Het zal niemand verbazen dat Vroemen niet werd uitgekozen om in Zweden door de natuur te rennen. Alleen Maase en bij de vrouwen Erika van der Bilt mogen zich met de Europese top meten.

Meer smaken hadden bondstrainer Jack Wouters en scheidend technisch-directeur van de KNAU Bert Paauw zondag niet tot hun beschikking. Bij de vrouwen is het niveau kommer en kwel. Bij de mannen waren Greg van Hest en Marco Gielen eventueel nog kanshebbers geweest om naar het EK af te reizen.

Gielen (zondag achtste) gaat echter liever met een groepje vrienden volgende maand als een soort 'super-recreant' de marathon van Honolulu lopen; Greg van Hest is 'weer eens' geblesseerd.

De Tilburgse atleet liep vorige week de Zevenheuvelenloop, ging dinsdag op de baan trainen en liep daarbij een gescheurde hamstring op. Hij moet nu zeker twee weken rust houden.

Van Hest stond gisteren in zijn woonplaats langs de kant: 'Je kunt wel zeggen dat het jaar 2000 voor mij een sofjaar is geweest', aldus de marathonloper die in Sydney teleurstellend op de 25ste plaats eindigde.

Het jaar 2000 als sofjaar - het is een kwalificatie die niet alleen gold voor Van Hest. Vrijwel de gehele Nederlandse atletiek zakte in het eerste jaar van het nieuwe millennium diep weg, een paar aardige juniorenprestaties (van bijvoorbeeld kogelstoter Rutger Smith) uitgezonderd.

Bij de KNAU staat niemand meer aan het topsport-roer nu technisch-directeur Paauw vertrekt en van een aantal gezichtsbepalende trainers het contract niet werd verlengd. De opvolger van Paauw staat niet klaar, en het einde van het stadhouderloze tijdperk lijkt niet nabij.

Door anderen wordt het kapseizende schip ook al verlaten. Atleten die deel uitmaakten van de zogenoemde Delta Lloyd-selectie (goed voor jaarlijks 25 duizend gulden inkomen per atleet), vonden de afgelopen week een drieregelig briefje op de mat, waarin verklaard werd dat de sponsoring wordt stopgezet.

Simon Vroemen was een van de 'slachtoffers'. De steepleloper gebruikte het geld vooral om zijn trainer Ronald Klomp te betalen. 'Ik zal op zoek moeten naar een andere geldstroom', zegt de bioloog die bij Shell werkzaam is. 'Let wel, ik ga niet failliet, maar het is wel sneu dat het gebeurt in een jaar dat ik mezelf flink verbeterde.'

Ook Kamiel Maase kreeg een briefje van Delta Lloyd. 'Ik had al wel wat geruchten gehoord dat het bedrijf met sponsoring zou stoppen. Alleen kreeg Simon een afwijzende brief; ik kreeg een wat vager epistel. Daaruit blijkt dat ze de sponsoring voor mij misschien toch nog willen voortzetten. Ik merk het wel.'

Maase kan er, nuchter als altijd, zijn schouders over ophalen. Hij is, als microbioloog, niet afhankelijk van sponsorgelden. Zo maakt hij zich ook nauwelijks druk over het vacuüm dat binnen de KNAU is ontstaan. Hij traint toch wel, net als de andere Sydney-gangers als Marko Koers, Bram Som, Simon Vroemen en Greg van Hest dat doen.

Veel van hun trainers hebben, bij afwezigheid van de KNAU, de handen zelf al ineengeslagen. Er is de laatste tijd sprake van samenwerking op velerlei gebied. Synergie was het toverwoord dat gisteren langs de modderige paden van de Oude Warande veelvuldig viel te beluisteren. 'Ja, je zou kunnen zeggen dat er een soort van schaduw-KNAU aan het ontstaan is', zei trainer Johan Voogd.

Trainers als Voogd, Bram Wassenaar (Maase), Honoré Hoedt (Som, Gert-Jan Liefers), Klomp (Vroemen), Theo Joosten (Koers) en Rob Veer wisselen de laatste maanden hun kennis uit over voeding, medische en mentale zaken; gezamenlijk kan er eventueel getraind worden.

Voogd: 'We leggen een gemeenschappelijke database aan, waar een ieder van ons uit kan putten.' Joosten: 'Als ik voor Marko Koers een goede fysiotherapeut ken, dan kan ik dat adres toch ook aan Honeré Hoedt geven, de trainer van Bram Som?'

De 'gezamenlijkheid' maakte het financieel ook mogelijk dat de atleten het afgelopen jaar in de hypobare kamer van de luchtmacht in Soesterberg konden trainen. Simon Vroemen: 'Dat is voor een individuele atleet nauwelijks te betalen.'

Voogd benutte zijn netwerk om in Brisbane, in de aanloop naar de Olympische Spelen, trainingsruimte te regelen voor Vroemen, Som en Koers. 'Het zijn niet mijn atleten, maar dat deed ik graag.' Vroemen: 'Zo kon ik me voorbereiden buiten het officiële KNAU-kamp. Daar wordt, is mijn ervaring, toch vaak gekissebist. Ik heb me nu optimaal op de Spelen kunnen voorbereiden, samen met Marko en Bram en nog een aantal internationale toppers.'

Voogd: 'We zijn er niet op uit om de bond te jennen. We willen de bond in alles wat we doen informeren. Maar we staan, nu we onze krachten gebundeld hebben, wel sterker. Ook als dat moet, naar NOCNSF toe.'

Het is een daadkrachtig optreden, een particulier initiatief, waar de KNAU lering uit zou kunnen trekken. Zondag stond Jack Wouters als onbezoldigd bondstrainer veldlopen naar de korte en lange crosswedstrijden te kijken. Na afloop bepaalde hij wie er naar de EK in Malmö mag vertrekken, zoals hij eind februari 2001 na de NK ongetwijfeld ook zal beslissen wie naar de WK in Dublin mag.

Topatletiek in Nederland. Het contract van Wouters, militair sportinstructeur te Amersfoort, liep 1 juli jongstleden af. 'Het werd niet verlengd. Ik krijg nu alleen nog mijn kilometers betaald. Ik sta hier eigenlijk in mijn vrije tijd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden