Sombere mensen gelukkig maken

Door Peter BrusseTejo Zadel, ‘proletarisch geschreven’, studeerde medicijnen, maar werd acrobaat. Hij kon uitbundig schrijven over zijn beroep en maakte anderen enthousiast voor zijn vak....

Tejo Zadel, op 17 april onverwacht op 49-jarige leeftijd overleden, was acrobaat en medeoprichter van Circus Amersfoort, een van de jonge en meest enthousiaste kindercircussen van het land. Hij was docent acrobatiek van Theatergroep De Nieuw Amsterdam. En als voorzitter van de Stichting Netwerk van de Nationale Acrobatiek Federatie, probeerde hij ‘de ruim 1.500 enthousiastelingen die in Nederland acrobatiek beoefenen’ wat dichter bij elkaar te brengen. Hij gaf workshops en trainingen. Een van zijn vele, vurige wensen, een mbo-opleiding circusbegeleider, lijkt in vervulling te gaan: ‘In het jongerenwerk is er steeds meer vraag naar’.

Tejo, kort en stevig gebouwd en soms ‘bazig als een kleine Napoleon’, was een levensgenieter, wereldreiziger en idealist die bij een glas bier ‘een schurende discussie kon aanzwengelen’. Als student medicijnen in Utrecht was hij actief in de krakersbeweging. In die jaren kende men hem als een bevlogen anarchist en pacifist. Toen een ‘walgelijke corpsbal’ ook Theo bleek te heten veranderde hij zijn eigen naam in Tejo; ‘proletarisch geschreven zoals je het uitspreekt’. De studie heeft hij op aandringen van vrienden afgemaakt, maar hij werd nooit arts. Het liefst werkte Tejo met kinderen. Hij had banen in de kinderopvang en was groepsleider in de kinderpsychiatrie. ‘Soms hopeloze gevallen’, zegt een vriend ‘maar Tejo wist altijd iets met hen te bereiken. Hij was beslist geen watje, kon soms flink hard zijn.’ Hij en Saskia, zijn vriendin en ook acrobate, hadden vorige week, de week van zijn sterven, hun langverwachte pleegkind in huis gekregen.

Hij werd in Zeist geboren, zijn vader werkte als ambtenaar bij de Universiteit van Utrecht en zijn moeder was een feministe. Zij leerde hem de begrippen ‘medemens’ en ‘rechtvaardigheid’. Hij hield van de natuur, maar voelde zich ook alleen. Op het gymnasium blonk hij uit. Hij las veel, had een talenknobbel en voelde zich aangetrokken tot de natuurwetenschappen. Hij ging medicijnen studeren en wilde hersenchirurg worden, om ‘sombere, depressieve mensen wat gelukkiger te maken.’

In het alternatieve Theater De Kikker zag hij acrobaten aan het werk en dat leek hem wat. Samen met een paar vrienden nam hij les en sindsdien komt de Utrechtse vriendenkring al meer dan 25 jaar elke woensdag samen om te trainen en daarna in de kroeg de wereld te verbeteren. Voor de meesten van hen bleef de acrobatiek een hobby, maar Tejo zag daarin de vrijheid waarnaar hij verlangde. Lyrisch en geestig kon hij in nieuwsbrieven schrijven over de kunst van het opgooien en opvangen van je partner; over de angst en spanning, het blinde vertrouwen en de opluchting als de truc weer was gelukt. In 1995 haalde hij samen met vrienden het Kindercircus Ethiopië, dat getraumatiseerde kinderen uit oorlogsgebieden probeerde te helpen, naar Nederland. Hij werkte bij Circus Elleboog in Amsterdam, was dol op practical jokes, Monty Python en Paulus de Boskabouter. Vier jaar geleden richtte hij met twaalf vrienden Circus Amersfoort op. Wekelijks komen er 100 tot 150 kinderen trainen. Op de begrafenis begeleidden kinderen op eenwielers hem naar zijn graf en wierpen de jonge circusartiesten elkaar sierlijk in de lucht als een ontroerend symbool van de kracht en verbeelding van het wankele bestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden