Sombere media negeren kansen van vergrijzing

Het blijft tobben met de houding van de media over de vergrijzing en de betaalbaarheid van de AOW. Op woensdag 7 december kopt de Volkskrant: 'Rijkere oudere gaat meebetalen aan de AOW'....

Liesbeth Huijts

Hoe komt het dan toch dat de Volkskrant in dit doemdenkenblijft hangen? Welgeteld tien regels en een aanbeveling in hetrapport gaan over verdere fiscalisering van de AOW 'als depremielast van de AOW de draagkracht van jongere generaties teboven gaat en als de lasten voor jongere generaties teveelwordt.' En dat komt in de krant. Niet de zorg van dethemacommissie over de inkomenspositie van alleenstaande ouderevrouwen en allochtone ouderen, evenmin als de opvattingen hoeouderen een aandeel kunnen leveren aan de Nederlandsesamenleving.

Bovendien ontgaat de Volkskrant de voorwaardelijke zin van dethemacommissie: als de lasten te zwaar worden. De schrijver vanhet artikel schrijft onbekommerd: 'Dat de AOW bij ongewijzigdbeleid op termijn onbetaalbaar wordt, is onomstreden.' Zo staathet niet in deze nota. En blijkbaar is de krant kort van memorie.

Tussen begin september en begin november dit jaar voerdenFrank Kalshoven, Marcel van Dam en Bert de Vries in deze kranteen discussie over betaalbaarheid van de AOW. Aanleiding was hetboek Overmoed en onbehagen van Bert de Vries. Vergrijzing betaaltzichzelf, aldus De Vries. De doemscenario's veroorzaken nodelozeonrust. Ouderen worden als groep rijker en gaan dus meerinkomstenbelasting betalen. Daarvan kunnen de AOW en een deel vande zorgkosten worden betaald. In deze discussie blijft detheorie van Bert de Vries overeind. De kanttekeningen vaneconomisch redacteur Kalshoven worden weersproken.

De Vries noemt het feit dat de AOW kan worden betaald uit degroeiende belastingopbrengst van ouderen het best bewaarde geheimvan Den Haag. Tot deze week heb ik me verbaasd over het zwijgenvan de overheid over het boek van De Vries. Hoopte men dat doorte zwijgen de storm die het boek van De Vries teweeg leek tebrengen, zou gaan liggen: en dat men rustig kon doorgaan met hetverkondigen van doemscenario's en beleid dat daarop was geënt?

Het rapport van de Themacommissie Ouderenbeleid van de TweedeKamer geeft ons hoop dat politici in Den Haag wat evenwichtigerover vergrijzing gaan denken. Nu maar hopen dat de media vlugvolgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden