nieuws

Somber nieuws van IMF voor Britten: zelfs de Russische economie doet het nog beter

Als enige van de grote economieën zal de Britse dit jaar te maken krijgen met een krimp, voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zelfs de door sancties geplaagde Russische economie zal het beter doen. In 2021 was de Britse economie nog de snelst groeiende van alle G7-landen.

Patrick van IJzendoorn
The Bank of England in Londen.  Beeld Getty Images
The Bank of England in Londen.Beeld Getty Images

Uitgerekend op de derde verjaardag van Brexit kwam het IMF met het sombere nieuws voor de Britten, maar de term ‘Brexit’ valt niet in de rapportage. De verwachte krimp van 0,6 procentpunt heeft volgens de rekenmeesters te maken met het bezuinigingsbeleid van de regering-Sunak en de stijging van de rente. Ironisch genoeg waren de vooruitzichten van het IMF een stuk rooskleuriger toen de vorige Conservatieve regering afgelopen najaar belastingverlagingen beloofde, wat leidde tot de roemloze ondergang van Liz Truss.

De grimmige analyse heeft in het Verenigd Koninkrijk geleid tot de discussie over de vraag in hoeverre Brexit bijdraagt aan de haperende economie. Volgens economen van data- en persbureau Bloomberg heeft het verlaten van de Europese Unie de Britse economie zo’n 100 miljard pond per jaar gekost, ofwel 114 miljard euro. Het zou hebben geleid tot minder investeringen en een chronisch tekort aan arbeidskrachten. Daardoor zou het Bruto Nationaal Product nu 4 procent kleiner zijn dan zonder Brexit het geval zou zijn geweest.

Sunak

Een optimistische Rishi Sunak heeft gezegd dat Brexit nu juist zijn vruchten begint af te werpen. Zo omschreef de premier Brexit deze week als een ‘grote kans’. Door de banden met de EU te verbreken, kan het land bijvoorbeeld financiële diensten hervormen ten bate van de Londense City. Britse ondernemers willen dat zijn regering met een concreet groeiplan komt en het ondernemingsklimaat gaat verbeteren. Onder meer James Dyson, de bekende stofzuigerfabrikant, en de topman van Marks & Spencer hebben hiertoe opgeroepen.

’s Lands bekendste kroegbaas Tim Martin, een Brexiteer, heeft de regering op zijn beurt aangeraden om de grenzen weer wat open te zetten voor buitenlandse arbeidskrachten. Om personeelstekorten te bestrijden heeft minister van Financiën Jeremy Hunt vijftigplussers die met werken zijn gestopt verzocht om weer terug te keren naar de werkplek. Tijdens de pandemie zijn veel Britten gestopt met werken om daarna niet meer aan de slag te gaan. Het IMF had ook een goede tijding voor de Britten. In 2024 zal de economie weer met 0,9 procentpunt gaan groeien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden