Nieuws

Somalische president ziet af van verlenging ambtstermijn

De Somalische president Mohamed Abdullahi Mohamed heeft woensdag bekendgemaakt zijn ambtstermijn niet met twee jaar te verlengen. Hij buigt daarmee voor druk uit binnen- en buitenland, nadat veiligheidstroepen zondag tijdens botsingen in de hoofdstad Mogadishu deels waren overgestapt naar de oppositie.

Redactie
Mohamed Abdullahi Mohamed op de dag dat hij werd beëdigd als president. Beeld AP
Mohamed Abdullahi Mohamed op de dag dat hij werd beëdigd als president.Beeld AP

Enkele uren daarvoor hekelde premier Mohamed Hussein Roble de voorgestelde verlenging van de presidentstermijn en riep op tot voorbereidingen voor nieuwe presidentsverkiezingen.

Commandanten van zowel de politie als het leger waren overgelopen naar de oppositie en beide partijen hadden versterkte posities in het centrum van Mogadishu ingenomen. De vrees ontstond dat al-Shabaab, dat banden heeft met al-Qaeda, dit moment zou uitbuiten om de macht te grijpen in omliggende gebieden. De islamistische beweging probeert via bomaanslagen de macht over te nemen in het straatarme land in de Hoorn van Afrika en de sharia in te voeren. Nu al zijn delen van het land in handen van de fundamentalistische groepering.

De president prees de inspanningen van de premier en andere politieke leiders en zei de verklaringen die ze over verkiezingen aflegden te verwelkomen. Hij vertelde dat hij zaterdag in het parlement zal verschijnen om te bespreken hoe en wanneer de verkiezingen zullen plaatsvinden.

De huidige crisis in Somalië ontstond nadat de ambtstermijn van de president in februari was verstreken zonder uitzicht op nieuwe verkiezingen. Terwijl de spanningen in het land toenamen, ondertekende hij eerder deze maand een omstreden wet om zijn mandaat te verlengen en beloofde hij verkiezingen binnen twee jaar. Zijn rivalen verklaarden die stap als ongrondwettelijk en westerse geldschieters dreigden met sancties als de president niet opnieuw naar de onderhandelingstafel zou terugkeren.

Zondag braken er in Mogadishu botsingen uit tussen regeringstroepen en troepen die de oppositie steunden.

Inwoners van Somalië demonstreren tegen president Mohamed Abdullahi Mohamed in Mogadishu. Beeld AFP
Inwoners van Somalië demonstreren tegen president Mohamed Abdullahi Mohamed in Mogadishu.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden